Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

ATEŞLİ SİLAH KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN EMNİYET KURALLARI

 

 

                                   Mücahit BAŞARIR

                                         Komiser

                               Kriminal Lab.Dai.Başkanlığı

 

“Tabanca, kullanmasını bilen için sadık bir dost; onun dilinden anlamayan her zaman ve her ortamda onu hesaba katmayan için ise öldürücü bir yılandır. Bu seçimi yapmak ise kendi elimizdedir.”

Tehlikelerden korunmak için taşınan silah bilinçsizce kullanılması halinde nasıl bir tehlike unsuru haline geldiği aşikardır. Dolayısıyla her hangi bir zorunluluktan ya da hastalık ölçüsünde zevk amaçlı alınan silahları kullanırken yapılması gerekenler nedir? Bildiğimizi zannettiğimiz bu kurallar bütününün neler olduğuna tekrar dikkat etmekte fayda var.

İşte uymakta uyumsuzluk yaşadığımız kurallar:

 

          1. Tabanca almadan önce, işinize, konumunuza ve koruma-korunma amacınıza uygun bir tabanca seçmelisiniz. Gerek kullanma esnasında gerekse sair zamanlarda kendiniz ve başkaları için tehlikesi en az olan tabancaları tercih etmelisiniz.

2. Kendinize uygun bir tabanca seçtikten sonra yapmanız gereken ikinci önemli şey, aldığınız tabancayı çok iyi tanımanızdır. Sökülüp-takılması, temizlenmesi dahil tabancanızla ilgili mümkün olduğu kadar fazla bilgiye sahip olmalısınız.

 

3. Tabanca satın aldığınızda onu tanımak açısından öncelikle birkaç deneme atışı yapmalısınız. Bu deneme atışlarını silahı tanıyan ve bilen uzman personel eşliğinde poligonlar veya güvenlik teşkilatları bünyesinde bulunan alanlarda atmakta fayda var.

4. Tabancayı dolduranın şeytan değil her zaman kendi ellerinizin olduğu gerçeğine inanmalısınız.

5. Tabanca hiçbir şekilde canlı bir varlığa yöneltilmemelidir. Boş olduğundan emin olsanız dahi tabancanızı asla canlı bir varlığa çevirmemelisiniz.

6. Tabancanızın boş veya dolu olduğunu anlamak için kontrol etmeniz gerekiyorsa önce şarjörü çıkarmalısınız. Kapalı alanlardaysanız namluyu kesinlikle canlı hedeflere doğru yöneltmemelisiniz.

7. Tabancayla kesinlikle şaka yapılmamalı.

8. Görev gereği istisna olmak üzere, tabancanızın fişek yatağında fişek bulundurmamalısınız.

9. Tabanca her zaman boş tutulmalı ancak her an doluymuş gibi düşünülmelidir. Tabancanın boş olduğu konusunda hafızanıza güvenmemelisiniz.

10. Birçok insanın tabancaya olan merakını göz önünde bulundurarak tabancanızı ev ve işyeri gibi ortamlarda ulu orta yerlere bırakmamalı, tabancanızı daima kilitli dolap, çekmece, kasa gibi yerlerde koruma altında tutmalısınız.

11. Bir başkasına tabancanızı vermeniz gereken durumlarda -Hatta verilmemesinin daha uygun olacağı düşüncesi daha ağır basmakta- mutlaka tabancanın şarjörünü çıkartmalı, fişek yatağında fişek bulunup – bulunmadığını kontrol ettikten sonra vermeli.

12. Herhangi bir zamanda yapmış olduğunuz atış esnasında fişeğin ateş almadığı (Tutukluk yaptığı)  durumlarda gerekli müdahaleyi yapmadan önce 10 – 15 saniye  beklemelisiniz çünkü çok zayıf bir ihtimal de olsa fişek geç ateşlenebilir.

13. Tabancanıza ilk dolduruşu yaparken, hiçbir zaman parmağınızı tetiğe koymamalısınız. Çünkü dolduruşla birlikte tabancanız aniden ateş alabilir. Ve sonucunda istemediğiniz durumlarla karşılaşılabilir.

 

14. Silahınız için doğru mühimmat (Çap ve tipine göre) kullanmalısınız. Silahınız için tasarlanmamış bir mühimmatı asla kullanmayınız.

15. Her atıştan sonra mutlaka, diğer zamanlarda ise ortalama ayda bir defa silahınızın bakımını yapmalı veya bir silah tamircisine yaptırmalısınız.


16.
 Silahınızı boşaltırken; önce şarjörü çıkartınız, sonra sürgüyü geriye çekerek fişek yatağında fişek olup olmadığını gözünüzle ve silahın namlusu yukarı gelecek şekilde silahınızın fişek yatağındaki fişeğin düşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer tetik düşürmeniz gerekiyorsa namluyu ölü bir noktaya çevirdikten sonra tetik düşürülmemeli.

17. Alkollü olduğunuz durumlarda kesinlikle tabanca kullanmayınız.

18. Tabancanızı ve fişeklerinizi nemli, rutubetli ve tozlu ortamlardan uzak tutmalısınız.

19. Unutmayınız ki, silah kazaları, çok nadiren silahtaki bir arızadan dolayı ileri gelir. Bu kazalara çoğunlukla tabanca kullanma tekniğindeki bilgisizlik ve unutkanlık neden olmaktadır.

 TABANCA KULLANIMIYLA İLGİLİ GÖRGÜ KURALLARI

1. Görgülü insan tabancasını daima gizler.

2. Gücünü tabancasıyla özdeşleştirmez.

3. Her zaman, her yerde ve her fırsatta tabancasını teşhir etmez.

4. Tabancasını vücut üzerinde taşıyorsa, dışarıdan bakıldığında belli olmayacak şekilde kamufle eder.

5. Sık sık tabancasından bahsetmez,

6. Tabancayla asla şaka yapmaz.

7. Özellikle kalabalık ortamlarda bakmak ve incelemek amacıyla dahi olsa başkasının tabancasını almaz; kendi tabancası istenildiğinde ise emniyetli bir ortam sağlayıncaya kadar, bu isteği uygun bir dille erteler.

8. Düğün ve festivallerde, özelliklede spor karşılaşmaları sonrasında sevincini tabanca ile ifade etmez. Bilir ki bir anlık sevinci, bir ömür boyu başkalarının göz yaşı ve hüznüne, kendisinin ise pişmanlığına neden olur.

9. Tabancayı bir saldırı aracı olarak değil, bir savunma aracı olarak görür.

10. Tabanca kullanmayı en son seçenek olarak düşünür.

11. Evde ve işyerinde herkesin ulaşabileceği, alabileceği yerlere tabancasını koymaz.

12. Etrafında kimsenin olmadığı bir yerde dahi kesinlikle havaya ateş etmez. Havadaki fişek çekirdeğinin yere düşerken canlı hedefe isabet ettiğinde onu öldürecek güçte olduğunu bilir.

13. Tabancasını her zaman bakımlı tutar.

 

       Not: Daha geniş ve detaylı bilgi için  www.silahnet.com adresini ziyaret edin.