Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

YÖNETİMDE BAŞARI VE MOTİVASYON

 

 

Engin KAYA[*]

 

           Yönetim, tek başına hareket eden bir şahıs tarafından elde edilmesi mümkün olmayan, yüksek kalitedeki sonuçlara varılması için bir yada birden fazla şahsın, başkalarının faaliyetlerini koordine amacıyla üstlendiği bu prosestir.

            Yöneticiler, Yönetim kavramının “insan” demek olduğunu aklından çıkarmamaları gerekir. “İnsanı”  öne çıkarmak suretiyle, yöneticiler kaynaklarını gerektiği şekilde örgütlemelidirler.

            Yöneticilerde insandır onlarında ihtiyaçları vardır. Yönetici, başkalarına rehberlik yapan, onları yönlendiren ve onların çalışmalarını denetleyen kişidir. Bu denetleme, planladığı gibi çalışma performansının teşkilatın hedefleri ile uyum içinde olup olmadığını izler.

            Günümüz yönetim teorileri uzun zaman içinde ve tüm dünyada evrimleşmiştir. Toplumlar geliştikçe insanın yada insani kaynakların üzerinde durulmaya başlamıştır.

            Personelden iyi bir evrim almak için; yöneticilerin personelin performansına hassasiyet göstermesi ve bu performansını ödüllendirmesi gerekir. Personel, kendilerine adil davranıldığını ve eşitlik ilkesine göre muamele edildiğini gördükleri zaman daha iyi performans gösterirler ve teşkilata da daha sadık kalırlar.

            Yönetimde başarının anahtarlarından biride, personelin ve ailesinin sorunları ile ilgilenmek ve çözüm yolları bulmaya çalışmaktır.

            İdarecinin, kendisi ile ve aile bireyleriyle ilgilendiğini bilen personelin işi sahiplenme derecesi fazlasıyla artacaktır.

            İdareciye düşen görevlerdin biride, tüm personelin bir aile olduğunu ve çalışma arkadaşlarıyla diyaloglarını bu forma oturtarak şekillendirmelerinin gerektiğini personele hissettirmelidir.

            Yöneticiler, personellerinin moral durumunu değerlendirmek için onları sürekli izlemelidir. Yönetim, morali yüksek tutmak için bilinçli bir çaba göstermelidir.

            Personelin çalışma mekanlarını iç açıcı ve çalışma şevkini artırıcı duruma getirmelidir. İyi bir çalışma mekanı personelde işe istek ve üstün azim yaratır.

            Disiplin hep var olmalıdır, fakat disiplin kesinlikle dar kalıplar içine sokulmuş despot tutum şeklinde değil de tatlı sert ve sadece işle ilgili olmalıdır.

            Yöneticilerin personeli motive etmesi gerekir. Yöneticilerin motivasyonunu canlı tutabilmesi için insan ilişkilerinde ve genelde teşkilatla ilişkilerini yürütmekte becerili olması gerekir.

            Yöneticilerin, bir kontrol ve denge sistemi kurmaları, sistemin etkin olup olmadığını izlemeleri, gerektiği yerde ve gerektiği zamanda değişiklikler yapabilmesini bilmelidir.

            Yöneticiler üstlerinin yada kendilerinden performans  bekleyenlerin gereksinimlerini yerine getirmekten sorumludur. Her şeyden önce yöneticilerin başarıyı istemesi gerekir. Bunun bilincinde olan yöneticiler başarıyı kesinlikle yakalar hem de buna zorunludurlar.

            En küçük toplum olan ailede, çocukların ve torunların anne-babadan daha iyi yetişmesi için tüm imkanlar kullanılır. Onları önemli mevkilerde görmek, onlardan gurur duymak her ebeveynin hayalidir. İşte iyi bir yönetim ve yöneticilik ilkesi aileden başlayan bir süreçtir.

            Kurumlarda da gelecek kuşakların çok iyi yetişmesi, hep birkaç adım önde olması için ciddi çalışmalar ve projeler üretilmelidir.

            Teşkilatımızın gelecek yöneticileri ve alt birimdekilerin çok iyi yetişmeleri için büyük emekler verilmekte, büyük paralar harcanmaktadır. Teşkilatımızın genç kuşaklarının bir veya birkaç yabancı dil  bilen, lisansüstü eğitim yapmış daha çağdaş düşünen, kurumumuzu daha ileriye taşıyacak olan genç kuşaklarımız gümbür gümbür gelmektedir.

            Onlar bu görevleri çok daha iyi yapacaklardır. Onlara çok inanıyoruz. Haydi Gençler, Haydi Geleceğin Çağdaş Yöneticileri sizde inanın her şey sizinle çok daha güzel olacaktır.



[*] Hukuk Müşaviri, Özel Kalem Müdürü