Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

KURU SIKI VE GAZ TABANCALARI SERÜVENİ

 

 

Arif BOZDEMİR

Emniyet Amiri

Bursa Asayiş Şube Müdür Yrd.

            İnsanlık var olduğu günden buyana silahlarla hep içli dışlı olmuş, her devrin silahı kendi özelliklerini taşımıştır. Sivriltilmiş taşlar, oklar, yaylar, kılıç, tüfek, top, tabanca vs.. Nedir insanı silahla bu kadar içli dışlı yapan,…Güvenlik, avcılık, spor, tutku.

            Silah nedir : kullanıldığında canlıları uzaktan veya yakından öldürebilen, yaralayan, etkisiz hale getiren, canlı organizmaları hasta eden, cansız varlıkları parçalayan, ortadan kaldıran ve yok eden araçların tümüne silah denir.

            Bu tanıma uyan silahların kanunlarla düzenlenmiş bir yapısı mevcut. Silahların imal edilmesi ithal edilmesi, satın alınması,bulundurulması ve taşınması şartları bu kanunlarla şekillendirilmiştir.

            Peki bunların dışında kalan kurusıkı ve gaz tabancaları;

İşte bu silahlar 6136 ve 2521 sayılı kanunların kapsamı dışında kalmakta ve bu silahlarla ilgili hiçbir kanuni düzenleme bulunmamaktadır. Bu silahlar görünümü itibari ile gerçek silahlardan farkı olmayıp ateş edildiğinde hakiki silahlar gibi ses çıkarabilen, namlu ve şarjörlerinin değiştirilmesi ile 6136 sayılı kanun kapsamına giren silahlara dönüştürülebilmektedir. Art niyetli kişilerce adam kaçırma, tehdit, senet imzalatma, namlu çekerek cinayet işleme, teşhir, meskun mahalde ateş etme gibi çeşitli suçlarda kullanıldığı veya düğünlerde ve futbol müsabakalarından sonra ateş edilmek suretiyle halkta korku ve paniğe yol açtığı emniyet kayıtlarına giren günlük vukuatlarda sürekli göze çarpmaktadır.   

            Bu konuda  neler yapılmakta;

            Kanunlarla çerçevesi belirlenmemiş bu silahlar için illerin mülki amirleri kendi sınırları içerisinde yasaklamalar getirmek suretiyle kamu huzuruna ilişkin kısmi çözümler bulmaya çalışmakta(1), ancak bu yasaklamalar da Yargıtay içtihatlarınca geçersiz sayılmaktadır(2).

İçişleri Bakanlığımız çeşitli tarihlerde yayınladığı genelgelerle Valiliklerin aldığı yasaklama kararlarındaki endişeleri paylaşmış, önce bu silahların ithalini ve satışını yasaklamış daha sonra ithal edenlerin ve satanların ekonomik kaygıları nedeni ile ithal edilme ve satılması ile ilgili Bakanlık izin şartı getirmiş ve konuyu belli bir çerçeve içine almaya çalışmıştır. Sorunu Milli Savunma ve Sanayi Ticaret Bakanlıklarına sorarak görüş almış, Milli Savunma Bakanlığı konunun kendilerini ilgilendirmediğini(3), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise diğer ülkelerde kurusıkı ve gaz tabancalarının imali ile ilgili herhangi bir tedbir alınmadığını, sorunun üretimden değil ithalat işlemleri, bulundurma ve bunların amaç dışında kullanılmasından kaynaklandığını belirtmiştir.(4)

Bu silahlar spora hizmet edemez. Avcılığa elverişli değildir,güvenlik sağlayamaz. O zaman bu silahların alınıp taşınmasındaki amaç ya tutku ya da kötü niyet olabilir.

Halkımızın “şöyle bir araç şu istikamete silah atarak gidiyor” ihbarı üzerine bütün polis ekipleri alarm durumunageçmekte, kavşaklar tutulmakta, araç yakalandığında ise şahsın üzerinden gaz tabancası çıkmakta. Ama Bu şahıs yol boyunca kendi duygularını tatmin ederken vatandaşlarımızı en üst seviyede tedirgin ve rahatsız ediyor. Bu silahlar 18 yaş  üzeri şahıslarca bir kimlik fotokopisi ile av bayiinden satın alınıp, satın alma faturası ile rahatça taşınıyor. Çünkü genelgeler ancak bunu yapabiliyor.

Ne Yapılmalı ?

Kullanıldığında güvenliği alarma geçiren, toplumu en üst düzeyde rahatsız ve tedirgin eden bu silahlar hakkında İçişleri Bakanlığımız bu güne kadar yapılan çalışmaları gözden geçirerek, bu silahların herhangi bir olayda kullanılma oranlarını da göz önüne alarak (sadece 2003 yılı başından bu güne kadar bu silahların karıştığı olay sayısına bakmak bile kanaat oluşturacaktır) genelgelerle düzenleme, Valiliklerce yasaklama gibi adımlar yerine kalıcı sağlıklı bir çözüm bulmalıdır. Almanya’da gaz tabancası ve tehlikeli bıçakların ruhsat karşılığı satılması kanun olarak düzenlenmiş. Bizde de bu silahlar 2521 sayılı kanun kapsamına alınabilir ya da benzer bir kanun düzenlemesi yapılabilir. Böylece bu silahları ithal etmek, satmak, satın almak, bulundurmak, taşımak, kullanmak daha düzenli bir yapıya kavuşmuş olur.

Gerekli şartları yerine getirerek bu silahları satın alan kişiler de çıkartılacak kanunun kendilerine ne şekilde sorumluluklar yüklediğini ve  nasıl hareket edeceklerini bilmiş olurlar. Sadece bir kanun düzenlemesi …..      

Kaynak:

1-Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ nın 27.11.2000,14.12.2000,11.01.2001ve11.06. 2001 tarihli    genelgeleri,

2-15 kasım 1994ve8 ağustos 1997 tarihli resmi gazeteler ,

3-Bursa Valiliği’ nin 26.04.1994 tarihli yazısı,

4-Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ nın 18.05.1997 tarihli yazısı……….