DEVRİYE POLİSİNİN GÜNCESİ 2
Çeviren: Em.Em.Md. Mustafa Özgen
Her sayımızda Polis Devriyesinin çeşitli koşul ve durumlarda İzleyeceği yöntemle ilgili uluslararası Polis yayınlarından bir çeviri yer alacaktır.
SUÇA İLİŞKİN DEVRİYE FAALİYETLERİ
PROBLEM(2)
İKİ DEVRİYE MEMURU BİR ŞAHSI SUÇ ÜSTÜNDE YAKALAR VE ONU DEVRİYE ARACIYLA MERKEZE GÖTÜRMELERİ GEREKMEKTEDİR.
YORUM VE AÇIKLAMA
Memurların eğitimi yoksa ve bu konuda Polis Yönetimi’nce yürürlüğe konulmuş yazılı bir prosedür bulunmuyorsa, gözaltına alınan birinin taşınması çok tehlikeli olabilir. En iyi ve en emniyetli yol, bu gibi kişileri taşımak üzere özel olarak tasarımlanmış bir araç kullanmaktır. Bu araç bir merkezde veya belirli bir bölgede hazır tutulmalıdır.
Değişik nedenlerden ötürü, çoğu polis merkezlerinin bu tür bir araca sahip olmadıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, devriye gezilen alandaki görevlilerin tuttukları kişileri taşıma sorumluluğunu üstlenmeleri gerekmektedir. Bu ilave olarak, özel taşıma aracı beklenmeksizin tutulan kişinin suç yerinden en hızlı şekilde uzaklaştırılması gereken zamanlar da vardır. Şahsın tutulduğu yerde kızgın ve saldırgan bir topluluğun toplanmaya başlaması halinde, sanığın hızla uzaklaştırılıp götürülmesi zorunlu olur. Yasalara aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri esnasında bunun ne kadar gerekli olduğu hatırlanarak sanıkla birlikte çabucak olay yerindenuzaklaşılmalıdır.
Devriye aracının arka kapı ve pencereleri içeriden açılamamalıdır. Yakalanan kişinin böyle bir kolaylığı olmamalı ve kolayca kaçamamalıdır. İlk aşama ve yakalamayla eş zamanlı olarak, yakalanan kişi tam ve her şeyi ile aranmalıdır. Memurlar sanığın silahının bulunmadığından veya silah olarak kullanabileceği her hangi maddenin üzerinde mevcut olamadığından mutlak şekilde emin olmalıdırlar.
Yakalanan kişinin gösterdiği davranışlara bağlı olarak, aramadan önce veya sonra elleri arkadan kelepçelenmelidir. Elleri kelepçelenmeden hiçbir sanık polis aracına sokulmamalıdır.
Polis aracı sürücüsünün tam arkasındaki arka kapı açılmalı ve her iki tarafta da birer memur bulunmalıdır. Böyle bir önlem sanığın öteki kapıdan çıkmasını ve memurun kapıyı açıp şahsı bindirirken dikkatinin biraz dağılmasından yararlanarak kaçması ihtimalini azaltır. Sanığa sağ eli yönünde arka koltukta kayması istenmelidir. Memurlardan birisi sürücü koltuğunun arkasında ve sanığın tam yanında oturmalıdır. Bu yapıldıktan sonra sürücü direksiyona geçmelidir. Sürücünün otoya binen son kişi olması önemlidir. Sanığın arka koltukta kendi başına oturması halinde, bunu sürücünün başının arkasına vurmak için(başla, dizle vs.) fırsat olarak kullanabilir.
İlave olarak, aracın yakınında ayakta durarak, sanığın ve diğer memur yerlerini alırlarken, sanığın saldırganlaşması halinde diğer memura yardım edebilmek için daha iyi bir pozisyonda olur.
Bu usulün en önemli tarafı bir memurun arka koltukta ve sürücünün tam arkasında oturması gereğidir.
Tutulan kişinin mesele çıkarması halinde, araca bindirilmezden önce el ve ayaklarının kelepçelenmesi tavsiye olunur.
Her olayda, sürücü olay yerini terk ederken ve gideceği yere vardığında aracının kilometresini telsiz-haberleşme merkezine bildirmelidir. Böylece, kat edilen mesafe ve her iki nokta arasında geçen zaman kaydedilmiş olur. Taşınan sanığın bayan olması halinde, bilinen nedenlerle, bu usul mutlaka uygulanmalıdır. Esasında, gözlem altına alınan kişinin bayan olması halinde ikinci bir polis aracının da arkadan gelmesi akıllıca olur. Gerektiğinde, arkadaki araçta bulunanlar sanığın yanında oturan memurun hareketleri hakkında tanıklık edebilirler.
Varış noktasına gelindiğinde, sanığın polis aracından çıkarılışı esnasında, aynı prosedür bu kez tersine uygulanmalıdır. Önce sürücü dışarı çıkmalı, ardından diğer memur ve en son olarak da sanık çıkarılmalıdır. Böylece sanığın kaçmak için hiçbir avantajlı durumu kalmamış olur.
Burada anlatılan usulün, devriyenin yalnız olması halinde değeri çok azdır.*** Bu takdirde, sürücü yeriyle arka koltuk rarasında, çelikten bir tel örgü perdesi veya kırılmaz takviyeli ve ötesi görünür plastik cam bulunması hararetle tavsiye olunur. Sanığın güvenliği için, aracın arka camlarının da kırılmaz bir şeffaf plastik cam olması tavsiyeye şayandır. Eğer Polis Yönetimi her aracına böyle bir ekipman koyamıyorsa, masraftan kaçınmayarak her görev grubunda bu gibi araçlardan birkaç adet bulundurmalıdır. Bu araçların da diğer devriye araçlarına eşit uzaklıkta olacak şekilde dağıtılması gerekir.
___________
*Vern L. Folley, Ed.D., Police Patrol Techniques and Tactics, Urban Development Instituıte, Harrisburg Area Community College, Harrisburg, Pennsylvania, 1999.
NOT: 1. sayımızda çıkan Problem (1)’de 21.sayfa 2.sütun ve 22.sayfa 1.sütunun 2. paragraf sonuna kadar olan kısım dizg,ide kaymıştır. Doğrusu bunların 22. sayfa 3. paragraftan sonra yer almasıdır. Düzeltir özür dileriz. (Ç.N.)