Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

UÇAK KAÇIRMADA ALINACAK YER ÖNLEMLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ “KORSANLA PAZARLIK”

 

 

 

Süleyman ŞAHİN[*]

 

 

Kaçırılan uçak, park yerine alındıktan sonra bu yerde uçağı kaçıran korsanın isteklerine göre terörist ile karşılıkla görüşecek çok iyi yetiştirilmiş bir pazarlıkçı uzman gerekir. Bu uzman kişi önce teröristin ne istediğini öğrenmeye çalışır. Teröristin her isteğini olumlu olarak karşılaması gerekir. Yalnız, devamlı teröristleri oyalama ve zaman kazanma yoluna gidilmelidir.

Örneğin, teröristin yüz milyon lira para isteğine karşılık, bu isteği hemen ilgili devletin yetkilisine ileteceğini bildirip bir zaman istemesi, zaman bittiği an isteğine olumlu cevap verildiğini paranın hangi bankadan istediği sorulur. Bankanın mesai harici olduğu için kapalı olduğunu ve zaman verilmesi gerektiğini söyleyerek zaman alıp, zamanın bitiminde teröriste paraların ne tür para olmasını, yani yirmi binlik mi, on binlik mi, beş binlik mi istersiniz diyerek çeşitli öneriler getirmek gerekir. Teröriste döviz de ister misin, dolar mı, mark mı, sterlin mi gibi sorular yöneltilir. Paranın cinsini söylerse, parayı çuvalda mı, pakette mi, valizde mi, çantada mı istediği sorulup, cevap alınır. Cevap alınınca uçağa kim tarafından neyle yanaştıracağız gibi sorular sorulup, alınan cevapta, parayı alınca sayacak mısın, saymadan mı alacaksın gibi oyalayıcı ve yorucu sorulara ağırlık vererek, zaman kazanılmalıdır. Parayı alacağı şahıs üzerinde anlaşılırsa, bu konuda bir özel harekat görevlisi belirli becerisi olan bir kişiyi teröristin yanına para ile gönderilir. Gönderilen kişi de judo, karate, tekvando gibi yakın dövüşme ve boğuşma bilgi ve becerisi olan biri gönderilir. Eğer, terörist uçağın yakıt ikmalinin yapılmasını isterse, uçağa yakıt ikmalini yaptıracak personeli yine özel kabiliyetli polislerden hazırlayıp, yakıt ikmal görevlisi gibi onları da uçağa yanaştırma olanağı sağlanır. Pazarlık sırasında, bu konuda çok tecrübeli ve konuşma kabiliyeti çok iyi olan pazarlıkçı, teröristi bıktırmak, yormak, devamlı zaman kazanmak, zaaflarından yararlanmak için önceden, korsanın zaaflarının uygulanması gerekir. Korsanın yolcularla olan ilişkilerinde pazarlıkçının çok duyarlı olması gerekir. Yolcuların içinde çocukların olduğunu, çocukların her türlü eylem karşısında çocuk olduğu için, bu çocukların uçaktan indirilmesi yönünde korsana telkinde bulunmalıdır. Korsanın kabul etmesi halinde, bunları taşıyacak görevlilerin eğitilmiş özel tim polislerinden seçilerek, uçağa gönderilmelidir. İçeriye giren görevliler, uçağın içi hakkında bilgi getirmelidir. Yine aynı şekilde uçak içerisinde, uçağın kaçırılmasından dolayı bayılan, hastalanan kişilerin taşınması da aynı yöntemler kullanılarak, devamlı olarak, usanmadan korsanı ikna etme yoluna gitmelidir. Eğer, uçak korsanının kimlik tespitinde korsan o yerli ise, anne ve babasını, varsa nişanlısı gibi korsanın etki altında kalarak eylemi bırakabileceği kişilerce kendisine telsiz, megafon, radyo, anons gibi çağıracakları ile pazarlıkçı devamlı telkinde bulunmalıdır.

Zaman kazanmak istemelidir. Pazarlıkçıda çok iyi ikna kabiliyeti olmalıdır. Korsanı ikna etmek için, “Stokulum Sundurumu” telkin ile etkilemeyi çok iyi bir şekilde uygulayarak korsanı ikna etmesi gerekir. Korsana telkinlerinde yaptıklarının devlet tarafından affedileceğini, yeter ki uçak içindeki yolcuların can güvenliğine dokunmamasını bildirmelidir. Uçak içindeki yolcuların can güvenliğine dokunmamasını bildirmelidir. Uçak içindeki yolcuların hayatını kurtarmak için gerekirse yetkililerden aldığı emirle pazarlıkçı korsanın isteklerini yerine getirebilir. Eğer, uçağın bulunduğu havaalanı operasyona elverişli değilse, korsanın gidecek olduğu, istekleri arasında operasyona elverişli hava alanı varsa oraya gitmesine bile izin verilir. Önceden korsan hakkında toplanan bilgilerde, korsanın tereddütsüz adamları öldürebilecek bir yapıya sahip olduğu tespit edilirse, pazarlıkçı tarafından bütün imkanlar kullanılır ve zamanda kazanıldığı halde korsan anlaşmaya yanaşmaz ise, kendisine eylemini bırakmaz ise zor kullanılarak teslim alınacağını ve zor kullanma esnasında kendisinin ölebileceğini, yolcuların ölebileceğini ve çok kötü olayların olacağını pazarlıkçı tarafından korsana bildirilir. Devletin taviz vermeyeceğini ve eyleminden vazgeçmesini ister. Gerekirse uçak kaptanlarını veya hosteslerini de aracı olarak kullanır.

Bazı olaylarda korsanı sözle ve diğer önerileri ile tesir altında bırakarak, eylemlerine son verildiği bile görülmektedir. Korsanın zaman ve pazarlığın uzamasından yorgun düşerek veya diğer ihtiyaçları anında yararlanılarak teslim alınması sağlanmıştır. Pazarlıkçı, korsan ile iyi bir diyalog kurarak, korsanı etkiler ve korsanı ikna ederse, arkadaşlık, dostluk kurarsa, korsanı etkileme olayı başarılı olmuş demektir. Fakat korsan ikna olmaz ve pazarlığın uzamasına ve verdiği sürenin dolduğunu iddia ederek isteklerinin yerine gelmediğini ve kendisinin oyalandığını bahane ederek, yolculardan bazılarını öldüreceğini iddia eder ve uçak içinde silah sesleri gelir veya öldürdüğü yolcuları dışarıya gösterirse, işte bu zaman pazarlık konusunun yararlı olmayacağını ve artık operasyonun yapılması gerektiği yetkililere bildirilir. Yetkililer vereceği cevaba göre, son bir süre daha isteme yoluna gidilir. Bu süre içinde son operasyon hazırlıklarına başlanır.



[*] 1.Sınıf Emniyet Müdürü, Sinop İl Emniyet Müdürü