Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

POLİSTE KULLANILAN HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN TARİHÇESİ

 -4-

 

                                                                                Yavuz TOKER

                                                                             1.Sınıf Emniyet Müdürü

                                                                           Haberleşme Dairesi Başkanı

 

8- Çağrı Haberleşme Sistemi

Telefonun uzağında bulunan, yeri belli olmayan veya bulunduğu yerin telefon numarası bilinmeyen personele tek yönlü mesaj veya uyarı sinyali göndermek amacıyla çağrı cihazları tahsis edilmiştir.

Teşkilatımızda 2 tip çağrı cihazları kullanılmıştır..

a-PTT Çağrı Sistemi

Bahse konu sistem PTT santralları üzerinden abonesine kodlanmış yazılı olarak kısa mesaj gönderen bir sistemdir.

PTT çağrı cihazları üst düzey yöneticilere tahsis edilmiş olup 1991 yılında teşkilatımızda hizmete girmiştir.

b- Emniyet Çağrı (Pager) sistemi

Pager çağrı cihazları yıllık bütçelerle temin edilmiş olup emniyete ait bir sistemdir. Teşkilatımızda 1984 yılından itibaren bazı üst düzey yöneticiler, istihbarat ve kaçakçılık birimlerinde kullanıma başlanılmıştır.

FM Telsiz Sistemi ve GSM (Cep Telefonu) sisteminin gelişmesi neticesinde çağrı haberleşme sistemleri önemini yitirmiştir.

 

9- Radyolink Haberleşme sistemi

Ülkemizin sanayi, nüfus ve trafik yoğunluğu bakımından en kalabalık güzergahı olarak görülen ve Edirne- Kapıkule hudut kapısından başlayarak Hatay-Cilvegözü hudut kapısına uzanan E-5 karayolu boyunca güzergah üzerindeki il, ilçe ve bölge trafik istasyonları, hudut kapıları, hava limanları, trafik ekipleri dahil olmak üzere teşkilatın en uç birimleri arasında  tam otomatik kesintisiz telefon irtibatı ile  birlikte data, teleks, telefoto ve faksimile haberleşmesi de dahil olmak üzere her türlü muhaberenin anında yapılması 1970’li yıllarda düşünülerek tasarlanmış ve Edirne kapıkule hudut kapısından, Hatay cilvegözü hudut kapısına kadar olan E-5 karayolu boyunca radyolink sistemlerinin kurulması çalışmalarına 1983 yılında başlanılmış ve ilk bölümü olan Gölbaşı-Elmadağ-Emniyet Genel Müdürlüğü aynı yıl hizmete girmiştir.

Zaman içerisinde sistem yenilenmiş olup halen İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Ankara, Aksaray, Niğde, Adana ve Mersin  illeri arasında gerektiğinde faks, teleks ve telefon irtibatı sağlamakta kullanılmaktadır.

.

10-Polis Radyosu Yayın sistemi

Polis Radyosu Polis-Halk ilişkilerini geliştirmek, trafik, kaçakçılık ve uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele etmek, sosyal ve kültürel konularda vatandaşa bilgi vererek onları eğitmek, kayıp eşya ve şahısların bulunarak, bulunanların sahiplerine teslimini sağlamak amacıyla 1952 yılında günlük 2 saatlik ve 350 Watt’lık bir verici ile Türkiye polis Radyosu adı altında yayın hayatına başlamıştır.

Günümüzde Ankara’da ve Türkiye FM polis radyosu olarak 2 radyo, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Ağrı, Sinop ve Ardahan’da 1’er olmak üzere toplam 8 adet Polis radyosu faaliyet göstermektedir.

Merkez haricinde banttan yayın yapmakta iken kendisini geliştiren Polis Radyoları 1999 yılında kiralanan uydu kanalı vasıtası ile söz konusu illerde de canlı yayın yapar hale gelmiştir.

 

Ayrıca TRT Genel Müdürlüğü ile Teşkilatımız arasında 15.04.2002 tarihinde imzalanan protokol gereği Polis Radyosu yayınları, TRT-2 Televizyonunun 1-C uydusundaki yayınının alt ses taşıyıcıları üzerinden yayınlanmaya başlanmış, böylece Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Nahçıvan, Ermenistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Suriye, Irak, İran, Afganistan ve  Tacikistan’dan 7.38 Mhz. ile 7.56 Mhz. frekanslarından, stereo olarak dinlenebilir hale gelmiştir.

Polis Radyosu yayınları internet üzerinden de www. polisradyosu.net.  adresinden tüm dünyada net bir şekilde dinlenebilmektedir.

Bu yayınların yurt çapında radyo alıcıları vasıtası ile dinlenebilmesi için de, çalışmalar devam etmektedir.

 

11-Uydu Haberleşme Sistemi

Günümüzde uyduların ülkeler açısından çok büyük bir önemi vardır ister astronomi, ister meteoroloji, ister askeri, ister haberleşme uydusu olsun her uydunun yerine getirdiği işler çok önemlidir.

Askeri uydular rakip ülkelerin silahlı kuvvetlerini, stratejik ve lojistik noktalarını tespit etmede kullanılır. Askeri uydular arasında yer alan erken uyarı uyduları fırlatılan bir güdümlü merminin yerinin belirlenmesi ve havada imha edilmesinde büyük bir önem taşır. Körfez savaşı sırasında Irak tarafından fırlatılan SCUD güdümlü mermileri uydu aracılığı ile saptanmış ve havada imha edilmiştir.

Uydu aracılığıyla haberleşme çalışmaları 1960’larda başlamış ve 1980’lerden sonra mikrodalga teknolojisinin gelişmesiyle, daha yaygın hale gelmiştir. Bu güne kadar Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke uzaya haberleşme uydusu fırlatmış olup bu uydular üzerinden telefon, teleks, radyo ve televizyon yayınları yapılmaktadır.

Yukarıda da belirtildiği gibi uydu imkanlarından yararlanılarak Polis Radyosu yayınlarının daha geniş kitlelere ulaştırılması planlanmış ve gerekli teçhizat alımları ve kanal kiralamaları hayata geçirilip, 1999 yılından itibaren Polis Radyosu yayınlarının uydu üzerinden yapılması gerçekleştirilerek, Teşkilatımız hizmetlerinde de uydu imkanlarından istifade edilmeye başlanılmıştır.