Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Polislik-Şahsiyet İlişkisi-2

image002

Günümüzde bencillik kariyerinin zirvesindedir. İnsanların çoğu “önce ben” demektedir. Değerlerini ve diğerlerini pek düşünmeyen bencillik anlayışı, polisliğin ruhunda olan unsurlar ile bertaraf edilip şahsiyet adına önemli kazanımlar sağlanabilir. Bir tasnif yapmak gerekirse:

  1. Sadece kendini düşünerek iyi iş yapanlar
  2. Önce kendini sonra başkasını düşünerek iyi iş yapanlar
  3. Önce başkasını sonra kendini düşünerek iyi iş yapanlar
  4. Sadece başkasını düşünerek iyi iş yapanlar

şeklinde bir liste çıkarabiliriz. Fakat bu listeye bir şerh düşmek gerekecektir. Nitekim “Sadece başkasını düşünerek iyi iş yapanlar” grubu olan dördüncü sıradaki grup hakikatte önce kendisini düşünen en akıllı gruptur. Diğerkâmlık olarak isimlendirilebilecek bu grup, “kendisini kurtarmanın” yolunu, hem de en kısa yolunu bulmuştur. Ömrünü başkalarına adayıp kendisini “son sıraya” koyan diğerkâm, dünya sonlandığında liste tersine döneceğinden ilk sıradan geçiş yapacaktır.
İşte polislik, diğerkâmlığın içselleştirilmesi adına çok önemli kodlara sahiptir. Başkalarının şimdisi ve geleceği için kendi şimdisi ve geleceğini fedâkarca harcayan, başkasının köşe bucak kaçtığı ölümle her köşe başında yan yana yürüyen, kendisini düşünmeye bile vakit bulamayan bir meslektir polisliktir. “Mesai” mefhumu yoktur belki fakat “diğerkâmlık” mefhumu vardır. Elbette, bu yazıda bahsedilen yaklaşım çerçevesinde bakıldığında vardır. Mesleğinin şahsiyetine kazandırabileceklerinden habersiz yaşayan, mesaisini şikâyet ile dolduran profiller de az değildir. Her mesleğin olduğu gibi polisliğin de yan etkileri vardır ve bu yan etkiler, şahsiyetlere olumsuz yansıyabilmektedir.  “Sadece kendini düşünerek iyi iş yapanlar” sınıfındaki bir polis, elbette üçüncü ve dördüncü gruptan rahatsız olacaktır.
 
O yüzden üçüncü ve dördüncü gruplara büyük iş düşmektedir. Makam koltukları şayet “koltuk değneği” gibi görülür ve “koşmaya engel” olduğu bilinci oluşursa, diğerkâmlar, “değerlerini” koruyup“diğerlerine” bunu “mevcutlu” olarak gösterirse, elbette “herkesin kendi polisi olan vicdan” devreye girebilir ve bencillere, siz, biz, onlar, hepimiz gibi “öznelerin de olduğunu hatırlatır.

              Diğerkâmlar, insanları kendileriyle değil, vicdanlarıyla baş başa bırakabilen insanlardır.