Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Gaziler Günü Kutlu Olsun

polis_dergi_eylul_2013_004Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde yaptığı toplantıda Sakarya Meydan Muharebesi’nin Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa’ya bu büyük başarısından dolayı “Gazi” unvanı ile askeri rütbelerin en büyüğü olan “Mareşal” rütbesini vermiştir.

27.06.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4768 sayılı “18 MART GÜNÜNÜN ŞEHİTLER GÜNÜ VE 19 EYLÜL GÜNÜNÜN GAZİLER GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN “la da bu büyük ve onurlu gün toplum hayatımıza mal edilmiştir.

Bu tarihlerde Şehit ve Gazilerimiz anısına bütün kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde, halkımızın ve sivil toplum kuruluşların iştiraki ile her yıl törenler ve etkinlikler düzenlenir.

Bu tören ve etkinlikler, şehitlerimizin acılarını tazelemekle birlikte, şehit dul ve yetimleri ile gazilerimize gösterdiğimiz ilginin de eksik bırakılan yönlerini bizlere hatırlatan günler olması nedeniyle önem taşır.

Türk milletinin belleğinde yer etmiş olan anlamıyla; kısaca vatan uğruna ölene şehit, bu yolda yaralanana gazi denir. Birileri tarafından zaman zaman değişik şekillerde anlamlandırılsa da belleklerde bıraktığı iz budur.

Vatan, Millet ve Bayrak uğruna hayatlarını ortaya koyarak mücadele eden ve bu mücadele esnasında hayatlarını veya sağlıklı yaşam değerlerini kaybeden kahramanları, hem birey olarak ve hem de Devlet olarak bilmek varsa sorunlarına büyük bir özenle eğilmek ve çözüm bulmak zorundayız.

5201 sayılı NAKDİ TAZMİNAT VE AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDA KANUN,un 1.nci maddesinde de belirtildiği gibi kanun, sorunun tazminat boyutunu çözmekle birlikte manevi yönü “Şehit, Gazi ve Malul Gazi” tanımlamalarına yer vermemiştir.

5201 sayılı yasa sadece, görevlerini ifa sırasında hayatlarını kaybetmiş veya hayati organları zarar görmüş kişilere verilebilecek maddi desteği düzenleyen bir yasa niteliğindedir.

Hayatlarını hiçe sayarak Vatan, Millet ve Bayrak uğruna Şehit ve Gazi olan bu kahramanlara, umarım hak ettikleri manevi değerler de bir gün yasalarla güvence altına alınır.