Rize Emniyet Müdürlüğünde Gerçekleştirilen Uygulamalar (Geçen Sayıdan Devam)
Osman ÖZTÜRK
Rize İl Emniyet Müdürü
Yunus Timleri :
Halkımızın gözündeki sert imajı kırıp, polis-halk ilişkilerinin gelişmesine ve dolayısı ile halkın desteğinin kazanılmasına katkı sağlaması açısından Yunus Timlerinin kurulması düşünülmüştür.
02.01.2002 tarihli Valilik Oluru ile Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı olarak oluşturulan Yunus Timleri ile okullar çevresinde ve çeşitli noktalarda uygulamalar başlatmak suretiyle oluşabilecek olumsuz durumlara karşı önleyici tedbirler alınmaktadır.
Polis Merkezleri :
Günümüz koşullarında, toplumsal, sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik alanlardaki hızlı değişim karşısında, dar kapsamlı yerleşim alanlarına hizmet verecek şekilde kurulmuş olan karakolların yerine, asayiş ve güvenlik hizmetlerini daha etkin ve seri şekilde sunmayı hedefleyerek İl merkezi ve ilçelerimizde 12.06.2002 tarihli Valilik Oluru ile Karakollar kaldırılarak,Polis Merkezleri haline dönüştürülmüştür.
Buna göre ; Merkez ve Liman Karakol Amirlikleri sorumluluk bölgelerine hizmet vermek üzere Cumhuriyet Polis Merkezi , Tophane ve İslampaşa Karakol Amirliklerinin sorumluluk bölgelerine hizmet vermek üzere Tophane Polis
Merkezi kurulmuştur. Liman ve İslampaşa Karakol Amirlikleri de Polis irtibat noktası olarak vatandaşlarımızın her türlü istek , dilek ve şikayetleri konusunda müracaatlarının alınacağı irtibat noktasına dönüştürülmüştür. İrtibat noktalarında ki görevlilerimiz vatandaşlarımızın istek ,dilek ve şikayetleri konusunda müracaatlarının almaya devam ederek ilgili polis merkezleri veya Şube Müdürlükleri ile irtibat kurarak konunun gereğinin yapılamasını sağlayacaklardır.
Mobil Polis Merkezi :
Toplum Devleti Polislik anlayışını bir strateji olarak belirleyen teşkilatımız, Avrupa Birliği standartlarını kendi bünyesinde yakalama ve yaşatma konseptiyle görev yapmaktadır. Tüm çalışmalarımızı polis-halk ilişkilerinin geliştirilmesi perspektifinde gerçekleştirmeye çalışırken, bu bağlamda polis merkezi uygulamasına geçilmesi ile asayiş ve güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımızın ayağına götürülerek yürütülmesi, polis merkezlerine gelip gitmekte zorlukları olan hasta, sakat ve yaşlı şahıslar ile, iş gücü kaybı olan şahısların müracaatlarını mahallinde almak ve değerlendirmek, gerekiyorsa ilgili polis merkezine ve uzman şubeye bilgi vererek sorunların çözümü için gerekli irtibatı sağlamak amacı ile “Mobil Polis Merkezini”kurduk.
Atmaca Timleri:
Mahalle, cadde ve sokaklarda olası olayları önlemek ve alınan önlemlere rağmen herhangi bir olay olduğunda en seri ve etkin şekilde müdahale etmek üzere sivil olarak görev yapacak, en üst seviyede eğitimli operasyonel “Atmaca Timleri” ilk olarak ülke genelinde ilimizde oluşturulmuş ve göreve başlamıştır.
Bisikletli Timler:
Yazın gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte halkın büyük çoğunluğunun vakitlerini geç saatlere kadar park ve bahçeler ile cadde ve sokaklarda geçirmeleri, çay sezonunun başlaması ile de il dışında yaşayan Rizelilerin ürünlerini toplamak üzere ilimize gelmeleri il genelinde nüfusun hareketliliğine neden olmuştur. Bu nedenle, halkımızın, vakitlerini huzur ve güven içerisinde sahildeki parklarda ve yürüyüş parkurlarında geçirmelerini, dinlenmelerini ve eğlenmelerini sağlamak amacı ile “Bisikletli Polis Timleri” ilimizde ilk kez oluşturulmuştur.
Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü :
İnsan hakları çerçevesinde delilden sanığa ulaşma prensibi ile hareket eden İl Emniyet Müdürlüğümüzün Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde Büro Amirliği olarak kurulu bulunan Teknik Büro, 27.05.2002 tarihli Bakanlık Makamının olurları ile imkanları genişletilerek Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğüne dönüştürülmüş, teknik malzemeler daha da bir önem kazanmıştır
Bu bağlamda, teknolojinin bütün imkanlarını kullanabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından 16.03.2002 tarihinde ilimize gönderilen Olay Yeri İnceleme Otosu 18.03.2002 tarihli Valilik Oluru ile faal olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Çocuk Şube Müdürlüğü:
Devletimiz, milleti için var olduğunun altını çizmek için devamlı hizmette kaliteyi arttırmaktadır. Emniyet Teşkilatı olarakdevletin şefkatli elinin vatandaşlarımıza ulaşması için daima yeni projeler üretmenin gerekliliğine inanıyoruz. Halkımızın güven ve desteği, bizim çalışma azmimizin kamçısıdır.
“Çocuklarımız geleceğimizdir” anlayışı ile onların topluma kazandırılması ana gayemizdir. Çocuklarına ve gençliğine önem vermeyen toplumların geleceğinden bahsetmesi mümkün değildir. Bu düşüncelerle 13.06.2001 tarihinde kurularak faaliyete geçen Çocuk Şube Müdürlüğü, kimsesiz çocuklarımızın kendilerini bir ev ortamında hissedebilmeleri amacıyla 6 Adet yatak, bir mutfak, banyo, tuvalet, çamaşır makinesi ve buzdolabı ile tam teşekküllü dairede çalışmalarına başlamış, ayrıca kendisine tahsis edilen bir oto ile “Çocuk Polisi”ni hizmete geçirmiştir.
Kamera Sistemi :
İlimizin kritik noktalarını güvenlik ve trafik açısından izleyerek, olaylara zamanında müdahale edebilmek için 4 noktaya Kamera yerleştirilerek 02.06.2002 tarihinden itibaren kamera sistemi uygulamasına geçilmiştir.
Ancak bu dört noktanın arttırılarak 10 noktaya çıkartılması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.
Haber Merkezi tarafından takip edilen bu kameralar sayesinde bir takım olaylara zamanında müdahale etme ve ekipleri yönlendirme şansı oldukça artacaktır. Ekiplerin başka noktalarda değerlendirilmesi ile insan ve araç kaynaklarının daha etkin kullanılması sağlanarak, daha verimli hizmet ortaya konulabilecektir.
Turizm Ekipleri :
Ayrıca yaz aylarının başlaması nedeni ile ilimizin doğa ve yayla turizmindeki potansiyeli, yöresel yayla şenlikleri ve festivallerin yoğunlaşması nedeni ile yerli ve yabancı turist sayısında önemli artışlar olduğu gözlenmiştir. İlimizdeki turistlerin güvenliğini sağlamak gerektiğinde yardımcı olmak ve ilimizde yaşayan alil ve acizleri korumak gibi sosyal ve insancıl nitelikli görevleri de daha aktif bir biçimde yürütmek amacı ile yeterli seviyede yabancı dil bilen personelden ilimizde ilk kez bir “Turizm Ekibi” oluşturularak 24.06.2002 tarihinde göreve başlamıştır.
Bot Ve Balık Adam :
Deniz Şube Müdürlüğü aktif hale dönüştürülerek, ülkemiz deniz limanlarında yerli ve yabancı yolcuların can güvenliğini sağlamak, yurda deniz yoluyla yasa dışı giriş çıkışların ve illegal göç hareketlerinin önlenmesi deniz hudutlarımızda kaçakçılığın men ve takibi, denize ve iç sularımıza atılan suç aletlerinin çıkarılması, boğulma ve sudaki kazalarda ve sel felaketlerinde su altı-su üstü arama kurtarma faaliyetlerini yürütmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğümüzden Bot ve Balık adam talebinde bulunulmuştur. 19.04.2002 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından Bot tahsisi yapılmış olup, balık adamlarla birlikte aktif olarak hizmete sunulmuştur.
POLİS-HALK İLİŞKİLERİ UYGULAMALARI
Internet :
Çağımız bilgi teknoloji ve iletişim çağıdır. Küreselleşen dünyamızda iletişim teknolojilerinin bilginin ulaştığı boyutlar ve sürekli değişim polisimizin de kendini bu değişim ve gelişime ayak uydurmasını gerekli kılmaktadır.
Rize Emniyet müdürlüğü olarak hızla gelişen teknolojide yerimizi alarak, çalışmalarımı daha da hızlandırmak ve yapılan hizmetleri vatandaşlarımıza tanıtmak, en yüksek standartlara ulaşmak, götürülen hizmetlerin kalitesini yükseltmek amacıyla çağımızın iletişim aracı olan internette yerimizi almış bulunmaktayız.
İnternet adresimiz www.rizeemniyet.gov.tr alan adımıza bağlı olarak faaliyete geçen polis@rizeemniyet.gov.tr isimli e-mail adresimize gönderilecek dilek, temenni ve şikayetler hızla değerlendirilip, halka daha iyi hizmet verilmesi sağlanacaktır.
Dilek Kutuları :
Bizlere Internet ve ihbar telefonlarımızdan çeşitli sebeplerle ulaşamayan vatandaşlarımızın dilek, istek ve şikayetlerini rahatlıkla iletebilmeleri, her zaman ve her şekilde polise ulaşabileceklerini göstermek, vatandaşlarımıza Polisimizi sevdirmek ve Polis – Halk ilişkilerini en üst düzeye çıkartmak amacıyla, 02.05.2002 tarihli Valilik oluru ile, üzerinde Polis arması bulunan 4 adet dilek kutularını şehrimizin muhtelif yerlerine yerleştirdik.
Bu dilek kutuları oluşturulan komisyon tarafından haftada 2 gün açılarak değerlendirmeye tabi tutulup, ilgili birimlere gönderilmektedir.
Öğrencilere Dağıtılan Kırtasiye Malzemeleri :
Okullarda uygulamaya başlattığımız okul polisliği uygulamaları doğrultusunda, polis abla ve polis amca olarak görevlendirilen görevlilerimiz tarafından öğrencilere cetvel, etiket ve çarpım tablosu gibi kırtasiye malzemeleri dağıtılmıştır.
Bu uygulama ile öğrencilerin gözünde daha ılımlı ve daha yumuşak bir polis imajı oluşturup, gelecek adına polis halk ilişkilerine daha ciddi bir zemin oluşturmayı hedeflemekteyiz.
Haber Tomurcuğu :
Çağımızın en büyük silahı bilgidir. Bilen güçlüdür. Bizim de kalite hedeflerimize ulaşabilmemiz devamlı bilgilenen ve devamlı kültürünü geliştiren personel ile mümkün olacaktır.
Hem bazı konularda kısa da olsa bilgi aktarabilmek, hem de teşkilatımız adına bazı haberleri seçip personelimize ulaştırabilmek amacı ile, 14.06.2002 tarihli valilik oluru ile, haftada bir “Haber Tomurcuğu” adı altında haber bülteni hazırlayarak teşkilatımız içerisinde dağıtmaya başladık.
Sürecek…