Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Emniyet Teşkilatında Hangi Görev Önemlidir

EMNİYET TEŞKİLATINDA

HANGİ GÖREV ÖNEMLİDİR? “ORKESTRA ŞEFİ” NİN

GÖREVİ NEDİR?

yücel tutkn  

K.Yücel TUTKUN (*)

 

(E) 1.Sınıf Emniyet Müdürü

                                                                                                      

Satırlarıma başlamadan önce; Şehitlerimize, vefat etmiş meslektaşlarımız ile yakınlarımıza Allahtan Rahmet; Gazilerimize şifalar ve sabırlar diliyorum.

-Emniyet Teşkilatı, Polis, Hizmet alanları:

10 Nisan 1845 yılında kurulduğu kabul edilen; Emniyet Teşkilatına en son şekil veren yasa 3201 sayılı “Emniyet Teşkilatı” yasasıdır.

2559 sayılı “Polis Vazife ve Salahiyetleri” hakkındaki kanun, personelin çoğunluğunu oluşturan görevlilere; “Silah taşıma ve kullanma yetkisi” vermiştir. Yetkili kılınmış bu personel “Polis” olarak tanımlanmaktadır.

Emniyet Teşkilatının 23 Ekim 2014 tarihi itibarı ile Personel sayısı; Emniyet Hizmetleri 257.776; Diğer Hizmet Sınıfları: 13.015 olmak üzere Genel Toplam: 270.791 dir. (www.Kamu Haber.com)

Emniyet Teşkilatı görevleri; kuruluşundan bu yana temel olarak üç grupta toplanmaktadır.

1-İdari iş ve işlemler (Suçu önleme, personel, yerleşim, lojistik, eğitim, hukuksal konular v.d.); Geçmişte 3. (Üçüncü) Şube olarak tanımlanmıştır.

2-Adli iş ve işlemler (Suçun işlenmesinden sonra yapılanlar.) Geçmişin 2. (İkinci) Şubesi.

3-Siyasi konular ile ilgili iş ve işlemler (Terör ile mücadele v.d.). Geçmişin 1. (Birinci) Şubesi

Emniyet Teşkilatı insana yönelik görev yapar. Görevi; hayat riski taşır, meşakkatlidir, fedakârlık ister. Zordur.

Disiplin:

Emniyet Teşkilatında, idari ve adli konularda zaman sınırlıdır, iş ve işlemlerin belli aşamalardan, aksamadan geçmesi gereklidir. “Disiplin esastır.”

Görevin yapılabilmesi için mevzuat; Görevlinin kendisine; Görevlinin amirine, yetki ve sorumluluklar vermiştir. Bir takım disiplin ve adli yaptırımları vaz etmiştir. Görevli ve amiri; yaptığı iş ve işlemler nedeni ile İdari, Mali, Cezai sorumluluk altındadır.

Emniyet Teşkilatındaki “Disiplin Tüzüğü” hiçbir meslekte olmadığı kadar, ağır ve detaylıdır.

Disiplin; esas duruş, soldan dönüş, selam gibi mekanik robot hareketleri ile izah ve ifade edilemez. Disiplin, meslektaşların karşılıklı sergiledikleri, mesleki terbiye, nezaket ve kurallarından oluşur. Disiplin sevgiye dayanmalıdır. Hatta aile terbiyesini de kapsar.

Sevgiden, nezaketten yoksun, kıskançlık kokan mesleki ilişkiler, mesai bitiminde sona erer.

Amire tanınan yetki ve yaptırımlar; amirin emrinde çalışanlara karşı, kişisel davranışlarını tatmin etmesi, astlarını horlaması için verilmemiştir.

 

Mesai arkadaşlığı, Dostluk:

Mesai arkadaşlığı, iş saati ile sınırlıdır. Dostluk ise hayat boyu devam eder.

Teşkilatın her mensubu, bir aile bireyidir. Oğuldur, kızdır, babadır, anadır, çocuk, torun sahibidir.

Emniyet Teşkilatında, gurbette görev yapılmaktadır. Genellikle “Lojman Hayatı” yaşanır. Yaşlı görevliler ve eşleri, genç görevliler ve eşlerine Annelik, Babalık, Atalık yapar. Bu böyledir. Yıllar sonra geçmişteki güzel anılar hatırlanır, unutulmaz.

“Hangi Görev önemlidir”

Geçmişten bu güne meslektaşlar arasında; “Hangi görev önemlidir” sorusu vardır.

Teşkilattaki her görev kendi içinde uzmanlık gerektirir. İfa edilişleri ile ilgili kitaplar dolusu bilgi vardır.

Görevleri; bir sıralama ölçüsü gözetilmeden, gelişi güzel kısaca saymaya çalışalım.

-Meslek öncesi ve sonrası eğitim.

-Toplumsal olaylar.

-Nokta ve devriye hizmetleri.

-Patlayıcı madde ve Bomba İmha işlemleri.

-Özel Harekat, Narkotik, Kaçakçılık, Yakalama gibi, silahlı uygulama hizmetleri

-Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde devamlı çalışmak.

-Lojmanların dağıtımı, bakım ve onarım hizmeti.

-İnsan ve bina koruma hizmetleri.

-Mermi çekirdeğini veya kovanı atan silahın tespiti.

-Yazı veya imzadan, DNA’ dan, Parmak izinden, Görüntülerden kişi belirleme.

-Sorgusu veya ifade alma.

-Olay ile ilgili delillerin toplaması.

-Kişi, yol ve araç kontrolü.

-Araç, gereç, büro malzemesi, yakıt, yedek parça, devamlı güç kaynağı v.d. nin temini

-Haberleşme ve Bilgi akışı.

-Hizmetin yerine getirilmesini temin edecek; Milyon TL’ ler ile ifade edilen bir konu için; a)Proje üretmek, b)Alımı için şartname hazırlamak. c)Alınan ile ilgili Kabul komisyonunda yer almak; kabul veya ret etmek.

-Teftiş veya Denetleme, Disiplin Kurulları.

Bu liste uzundur. İsteyen yazmaya devam edebilir; kendince sıralama da yapabilir.

Hizmetin işleyişi Orkestra gibidir.

Emniyet Genel Müdürlüğü kuruluş ve işleyiş yönünden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına benzer.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası dünyada, bugüne kadar kesintisiz yaşamını sürdürebilmiş senfoni orkestralarının en eskilerinden biridir.

“1826 yılında Padişah Sultan II. Mahmut devrinde başlayan batılılaşma hareketleri ile ülkemize giren çoksesli müzik, kısa zamanda kurumsallaşmıştır.

1924’de bu sanat kurumu, Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmış; yepyeni bir anlayışla halkın kültür ve sanat düzeyini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren bir eğitim kurumuna dönüştürülmüştür.”

Orkestra çalgıları ses rengi, yapı ve sesin elde ediliş yöntemine göre; Tahta üflemeli çalgılar, Bakır üflemeli çalgılar, Vurmalı çalgılar, Yaylı çalgılar olmak üzere dört ana kümeye ayrılır. Bu kümelerin şefleri vardır.

Her bir enstrümanı; ona uygun vücut ve ruh yapısındaki sanatçı seslendirir.

Her sanatçı, tüm enstrümanları çalamaz.

Orkestra, bir eseri icra ederken; eserin içeriğine göre bazen, bazı enstrümanlar sahnede görünmez. Bazıları bir defa görev yapar. Görülmeyen veya az görev yapan enstrüman ve onu seslendiren önemsiz midir? Değildir. Hepsi önemlidir. Eksiklikleri düşünülemez.

Önemli olan; Orkestranın o sırada, kendisine verilen eseri en güzel şekilde irca etmesidir. Görevli enstrümanlar, sahnededir.

“Orkestra Şefi” çok önemlidir. Elinde ince bir çubuk vardır. Tüm enstrümanların özelliklerini, tınılarını bilir; birkaç tanesini de çalabilir. Müzisyendir.

Enstrümanlara ve onları seslendirenlere yaklaşımı eşittir. Hatalı ses veren olabilir. Kusurlu olana, kötü söz söyleyemez. Doğru yapmasını sağlar. Gerekirse disiplin kurallarına başvurur.

Emniyet Teşkilatında da; kıdemli Polis Memurundan itibaren, Grup, Ekip Amirleri, Şube Müdürleri, İlçe ve İl Emniyet Müdürleri, Yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü ve Yardımcıları mesai arkadaşlarının; kabiliyetlerini, yaptıkları görevin özelliklerini, meşakkatini, zorluğunu çok iyi bilir ve takdir ederler.

Meslekten yetişmişlerdir. Hepsi, görev alanlarında iyi birer “Orkestra Şefi” dir. Her birine, görev yaptıkları meslektaşları ile birlikte; sonsuz başarılar diliyoruz.

Kolay gelsin. Allah, kazadan beladan esirgesin.

Selamlar, saygılar… Nisan. 2016

———————

(*) Emekli 1.Sınıf Emniyet Müdürü – (Polis Koleji 1966 – Polis Akademisi 1969) – Kriminalistik Uzmanı – TODAİE Kamu Yönetim Uzmanı – Milli Güvenlik Akademisi 51. Dönem.