Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Yaralanmalı Trafik Kazasının Sonucu

polis_dergi_eylul_2013_032 polis_dergi_eylul_2013_033Yaralanmalı bir trafik kazasına karıştık, kusurlu veya değiliz haklarımız nelerdir, ne yapabiliriz ve nerelere müracaat edebiliriz? Yaralanmamızın ve yaralamamızın bize ne gibi yansımaları olabilir hiç düşündük mü? Gelin birlikte göz atalım;

          Yaralanmalı bir trafik kazasında mağdur biz olalım. Öncelikle bu adli bir dava olduğu için ilgili Polis Merkezi veya Jandarma Karakolunda ifade vermemiz gerekiyor, bu ifade çeşitli ortamlarda da alınabilir burada önemli olan şikâyetçi olup olmama konusudur. Her hangi bir şikâyetiniz yok ise Cumhuriyet Savcılığında dosyanıza takipsizlik kararı verilecektir. Bu karar hak arama yönünde zaman aşımını da geçirirseniz artık müracaat edeceğiniz herhangi bir yer yok demektir. Sadece kanun yararına bozma istenebilir, bu da kamunun bir zararı olmadığından mümkün gözükmemektedir. Kazada konumumuzun ne olduğu ve karşıda bulunan kişi ile görüştükten sonra ifadenin verilmesi en mantıklı olanıdır.

          Son zamanlarda yaralanmalı trafik kazaların bedenen uğranan zararların yaralanma durumunda sigorta üst limiti kişi başına 250.000 TL ve kaza başına 1.250.000 TL’ye kadar sigorta karşılamaktadır. Bundan önce rücu davaları açılmakta haksız tarafın sigortası ödemekte sigorta yok ise bu kişiden alınmakta idi. Bu artık tarih oldu yani kaza sonrası bedenen zararlar ile ilgili “estetik hariç” her hangi bir ücret ödenmemektedir.

          Peki, araçlarda bulunan hasarlar yaralanan kişinin geçimi veya iş gücünden kalma olayı hakkında neler olmaktadır;

          Burada devreye araçlar ile ilgili trafik sigortası girmektedir. Tabi ki araç başına 25.000 TL ve kaza başına 50.000 TL’ye kadar girmekte, iş güç gibi konular ile ilgili Sulh Hukuk Mahkemeleri devreye girmektedir. Sizin kusur oranınıza göre Trafik Sigortası karşı tarafın hasarını ödeyecektir. Tabi ki limiti kadar geri kısmı kalırsarücu yolu ile “Borçlar Kanununa” göre sizden tahsil edilecektir. Bu sebepten dolayı, şehirlerarası taşımacılık yapan otobüslerde işletmeci; her yolcu için “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası”  yaptırmakla zorunludur, ayrıca mali sigorta yaptırmaktadırlar. Bunlar Ölüm veya Yaralanmalarda karşı tarafın alacakların ödemekte yardımcı olacak olan sigortalardır.

          Peki, aracımız hususi ise ne yapabiliriz? Tabi ki burada aracımız kaskolu ise bunun limitlerinden faydalanabiliriz. Kaskonun da onlarca çeşidi bulunmaktadır. Kaskonun biri bizim aracımızla ilgili 21.000 TL güvence verirken bir diğeri 15.000 TL verebilir, bunu kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Bazı kaskolar kapsam alanını daraltmaktadırlar. Örnek olarak aracınızı mücbir sebepten dolayı güvence altına alırken sadece bulunduğunuz ili işaretlerler siz il dışında aracınıza bir hasar oluştuğunda kaskolu diye güvenirsiniz ancak kapsam dışı olduğunu müracaatınızda anlarsınız. Bunun için Kasko yaptırırken küçük yazılarla çıkartılan dört beş sayfayı okumanızı tavsiye ederiz.

          Bu yaralanmalarda uzuv kaybı varsa iş tamamen değişir. Alınacak veya ödenecek ödemelerin miktarından tutun da mahkemenin seyrine kadar alınacak iş güç kaybından bakım ücretine kadar, bunun kapsamı da sigortalarla sağlanmakta tabi ki bunlarında limiti var.

          Yeri gelmişken şunu da söylemem gerekir,  ceza davaları hukuk davalarını kapsamamaktadır. Yani ceza davasında belli bir miktar kusurlu olabilirsiniz ancak bu hukuk davasında bu şekilde olacak anlamına gelmez, yani yaralanmalı bir trafik kazasına karışmışsanız ince eleyip sık dokumalısınız. Mahkeme safhasını çok sıkı takip etmeli hiçbir evrakın gününü geçirmemelisiniz.

          Bizden söylemesi,