Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Tarihten Bir Sayfa

 

                    Kenan ÖZGÜR

       Emniyet Amiri

         Amasya Emniyet Müdürlüğü

 

ATATÜRK’ÜN KAYBOLAN ÇANTASI

 

            Amasya’da halkın huzur ve güvenliğini sağlamak üzere Osmanlı devletine şehzadeler yetiştiren şehrimizde, Polis Teşkilatı o dönemden bu güne kadar da kesintisiz görevini şerefle sürdürmektedir.

            M.Kemal ATATÜRK 19 Mayıs 1919’da vatanı kurtarmak üzere Samsun’a çıktıktan sonra 12 Haziran 1919’da Amasya’mıza gelmiştir. Ulusal kurtuluş savaşında milli iradenin ve milli mücadelenin oluştuğu, Gazi Mustafa Kemal Paşanın önderliğinde yeniden yapılanma kararlarının alındığı Cumhuriyete giden yolun kilometre taşı ve en önemli yazılı belge niteliğindeki 22 Haziran 1919 tarihli Amasya tamimi ile “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözü ile tarihe geçmiştir.

           

MUSTAFA KEMAL PAŞA AMASYA’DAN AYRILIYOR

 

            Yürütülen çalışmalar tamamlanınca alının kararlar doğrultusunda Sivas ilinde yapılacak kongreye katılmak üzere saraydüzü kışlasında vedalaşmalar başladı. M.Kemal Paşa üstü açık Benz marka dolma tekerlekli otomobile bindi. Kararlaştırıldığı gibi sabahın alaca karanlığında bazı arkadaşlarının bir kısmını tedbir için Amasya’da bıraktı, bir kısmını da yanına alarak dört otomobil ile Amasya’dan Tokat iline hareket etti.

            12 Haziran sabahı başlayan, heyecan dolu günler coşkun karşılama 26 Haziranda daha güneş doğmadan sessiz ve sakin bir uğurlama ile son buldu.

 

BİR ÇANTA KAYBOLUYOR

 

            Milli mücadele meşalesinin tutuşturulduğu yer yavaş yavaş geride bırakıldı. Şimdi otomobil Amasya’nın tozlu yollarında gürültülü bir biçimde yol alıyordu. Tokat ve Sivas vilayetlerinde doğabilecek karşı mücadelelerin tepkileri konuşuluyordu. Saraydüzü yokuşunda düz uzanan Çeribaşı yolu daha sonra gelen Narlıbahçe yolunun tozları bir ümidin parladığı kışlayı görünmez kılmıştı. Süratle ilerleyen otomobil geride neler bıraktığının farkında olmadan ilerlemesine devam etmişti.

            M.Kemal Paşanın otomobilinde bir çanta düşürülmüş, otomobillerin toza boğduğu toprak yolda bir çanta “Ümit kafilesi”nden geride kalarak uzaklaşmıştı.

            Kaybedilen çantanın önemine binaen, kaybedilmiş olduğu hemen fark edilmiştir. Ancak nerede ve ne zaman fark edilmiştir bilinmez. Bu arada Amasya’ya gelen bir telgraf vasıtası ile sözü geçen çantanın hemen bulunması ve Paşa hazretlerine ulaştırılması emri verilmiştir.

            Amasya Polis Teşkilatında Komiser İsmail Efendi ile Komiser Muavini Osman ve diğer Polis Memurlarının üstün görev anlayışı ile aramaya başlanıldı.

 

 

            ÇANTA NASIL BULUNDU? 

 

            Akşam vaktine yakın saatlerde bulamamanın sıkıntısı içinde kafile halinde şehre dönmeye başlanıldı. Komiser Muavini Osman Efendi, yanındaki Polis Memuru ile birlikteNarlıbahçe yolu ve Şehzadeler Mezarlığı arasındaki yoldan geçerken aklına yakınındaki fırına sorma fikri takıldı. Zira fırınlar sabahın çok erken saatlerinde açılır, halkın ekmek ihtiyacı gün doğmadan hazırlanır işte bunun için, fırıncılar sabahın alaca karanlığında yola koyulurlar. Eğer bu mevkilerde düşürülmüş ise mutlaka fırında çalışanlar bulmuşlardır.

            Fırına giren Osman Efendi fırının sahibinden kaybedilmiş olan çantayı görüp görmediğini sordu. Fırıncı yukarı raflardan birini göstererek; “-Şu çantamı?” diye sorup çantayı aşağı indirmesi, saatlerdir aranan, bir milletin umut bağladığı kararların topluca konduğu çantanın bulunmasına neden oluyordu.

            Evet Komiser Muavini Osman Efendi yanılmamıştı. Sabahın erken saatlerinde iş yerine gelen fırıncı yol üzerinde bulmuş olduğu çantayı alarak fırına götürmüş, içindekileri merak etmesine rağmen sahibi çıkar ümidi ile saklamayı uygun görmüştür.

 

M.Kemal Paşa’ya ait valiz büyüklüğünde çanta özel bir kurye ile kendilerine ulaştırılır. Çantanın bulunmasında emeği geçen Amasya Emniyet Teşkilatı mensuplarına M.KemalATATÜRK’ün gönderdiği telgraf ve Elli Türk Lirasına ait belge aşağıda sunulmuştur.24.05.2002