Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

POLİS İNTİHARLARI

 Hakkı TUNCER

Emniyet Amiri    

Kuzey Texas Üniversitesi A.B.D.

Amerika Birleşik Devletlerinde bir polisin intiharı bağlı bulunduğu kurum ve meslektaşları tarafından utanılacak, teşkilatı zayıf düşürecek bir durum olarak kabul edildiğinden, çoğu zaman kaza ile ölüm olarak gösterilmekte, polis intiharları ile ilgili olarak ulusal kayıtlar bulunmamakta ve intihar eden polisler için resmi cenaze töreni düzenlenmemektedir.

National P.O.L.I.C.E. Suicide Foundation (Ulusal Polis Intihar Kurulusu) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, her yıl Amerika’da yaklaşık 300 polis intihar etmektedir.

Örneğin;

New York’ta 1985 yılından bu güne kadar 36 polis vazife başında öldürülmüş, aynı dönemde 87 polis intihar etmiştir.

Los Angeles’ta 1989 yılında bu güne kadar 11 polis görev başında öldürülmüş, 20 polis ise intihar etmiştir.

Chicago’da, 1990 yılından bu güne kadar 12 polis görev başında öldürülmüş, 22 polis ise intihar etmiştir.

Tehlikeli görevlerde ölümle burun buruna çalıştıkları halde, görev başında öldürülen polislerin sayısı intihar ederek kendi hayatlarına son veren polislerin sayısından daha az olmaktadır.

Bu durum sadece eyalet polis teşkilatlarında değil, federal düzeydeki teşkilatlarda örneğin FBI’da da ortaya çıkmaktadır. FBI, 1993 yılından bu yana görev başında 4 özel ajanını kaybetmiştir. Ancak, aynı dönemde kendini öldüren özel ajan sayısı 18’dir.

Polis intiharlarının nedenleri arasında, çok kısa bir süre içerisinde ölüm ile kalım arasında sonuç doğurabilecek karar vermenin gerektiği görevden kaynaklanan stres, birçok polisin toplumdan soyutlanmış olma hissinden kaynaklanan aile, kariyer, alkolizm ve depresyon gibi problemler bulunmaktadır. Boşanma, ayrılık, haksız yere soruşturmaya tabi olmak veya aşırı alkol kullanma önemli nedenler arasında sayılmaktadır.

İntihar riskinde bulunan birçok polis, zayıf görünme, işlerini kaybetme, arkadaşları tarafından küçümsenme ve yardım talep etmeleri halinde gizli kalmayacağı gibi endişeler yüzünden profesyonel yardıma başvurmamaktadır.

Polis intiharlarının önlenmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar arasında, polis birimlerinde bulunan psikologların sayısının arttırılması, memurların gizliliğe riayet edilerek bu psikologlar ile görüşmelerinin sağlanması, polis memurları ve rütbeli polisler ile ayrı ayrı toplantılar düzenlenmesi, polis amirlerinin intiharlar ile ilgili uyarı işaretleri hakkında bilgilendirilmesi eğitimleri yer almaktadır.

Polis amirlerinin yardıma ihtiyacı olan polislerin sağlık yardımı alabilmelerini kolaylaştırmak için destekleyici rol almaları, gizliliğe riayed edileceği ve mesleklerini kaybetmeyeceklerine dair inandırıcı olmaları gerekmektedir.

Kaynak

Baker, T. E. & Baker, J. P. (1996) Preventing Police Suicide

Fields, G. & Jones, C. (1999). Suicide a Taboo Topic in Law Enforcement Circles,

Quinnett, P. (1998) POLICE- Suicidal behavior-Prevention