Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

BİREYSEL EMEKLİLİK ANKARA EMEKLİLİK

 

Özkan ELGİN[*] 

*Herkes katılabilir mi ? 

*Nasıl katılacaksınız ? 

*Bireysel Emeklilik Sistemine katılmak neden önemlidir ? 

*Birden fazla emeklilik sözleşmesi yapabilir misiniz? 

*Katkı paylarını hangi aralıklarla ve nasıl ödeyeceksiniz ? 

*Katkı payı ödendiği fakat tanımlanamadığı hallerde hangi fonlara yönlendirilir ? 

*Katkı pallarınızla nasıl yatırım yapılır ? 

*Katkı payı ve asgari katkı payı ne demektir ? 

*Katkı payınız birden fazla fon arasında nasıl paylaştırılır? 

*Emeklilik planınızı değiştirmek isterseniz ne yapacaksınız? 

*Ödemelerinize ara verirseniz ne olur ? 

*Emeklilik Şirketini değiştirmek isterseniz ne yapacaksınız ? 

*Bireysel Emekliliğe hak kazanmak için ne yapmalısınız ? 

*Emekli olmadan sistemden çıkmak isterseniz ne olur ? 

*Bireysel Emekliliğe hak kazandığınızda alacağınız paradan ne gibi kesintiler yapılacak ? 

*Emeklilik hesabını nasıl kontrol edebilirsiniz ?

*Vergi avantajınızı nasıl kullanabilirsiniz ?

*Grup Emeklilik sözleşmesi için neler gereklidir ? 

*Yapılacak kesinti tutarları

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE İLİŞKİN BİLGİLER.

HERKES KATILABİLİRMİ ?

Bireysel Emiklilik Sistemine katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. 

NASIL KATILACAKSINIZ ?

Sisteme katılacak kişiler Ankara  Emeklilik Şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorundadırlar.

Şirket, Bireysel Emeklilik Sistemine girmek isteyen katılımcının emekliliğe yönelik beklentilerine, kamu sosyal güvenlik sistemine dahil olmalarına ve risk getiri profili formundaki bilgilere göre uygun teklifi hazırlarlar ve bu teklife uygun tanıtım kılavuzunu katılımcıya sunar.

Katılımcı, teklifi kabul etmesi halinde emeklilik sözleşmesi teklif formunu doldurup imzalar. Emeklilik sözleşmesi teklif formunu doldurup imzalar. Emeklilik sözleşmesi teklif formunu dolduran ve imzalayan katılımcı adına katkı payının veya giriş aidatının bir kısmının veya tamamının ödenmesi üzerine şirket teklifi en geç on iş günü içinde yazılı olarak reddetmezse sözleşme kurulmuş sayılır. 

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE KATILMAK NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Çalışırken sahip olduğunuz refah seviyesini emeklilik döneminde devam ettirebilmeniz  Kamu Sosyal Güvenlik Sistemlerinden (SSK,Bağ-Kur, Emekli Sandığı) alınacak maaşlarla sağlanamayabilir. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara paralel olarak ülkemizde de yapılan düzenlemelerle kişilerin emeklilik günleri için kendi hesaplarına tasarruf yapabilmeleri için Bireysel Emeklilik Sistemi geliştirilmiş ve vergi teşvikleri sağlanarak şahıslar bu sistem dahilinde tasarrufa özendirilmiştir. Kamu Sosyal Güvenlik Kurumlarından alınacak emekli maaşının yetersiz olabileceğini düşünerek, bu sisteme katılmalı ve kişiye özel açılacak olan hesaplarda emeklilik günleri için tasarrufta bulunulmalıdır.

BİRDEN FAZLA EMEKLİLİK SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR MİSİNİZ ?

Katılımcı ister aynı şirket ister başka şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesi açtırabilir. Emekliliğe hak kazanılması için gerekli olan 10 yıllık süre ilk açılan sözleşmenin başlangıç tarihi baz alınarak hesaplanır. 

KATKI PAYLARINI HANGİ ARALIKLARLA VE NASIL ÖDEYECEKSİNİZ ?

Katılımcı, emeklilik döneminde almayı düşündüğü toplu parayı veya emekli maaşına ulaşabilmesi için gereken katkı payını belirler.  Bu tutar katılımcının dahil olduğu emeklilik planında belirlenmiş olan asgari katkı payı tutarından az olamaz. Katkı payları, aylık üç aylık veya yıllık olabilir. Sözleşme süresi içerisinde katılımcının gelirlerinde bir değişiklik olması durumunda,(maaşının artması;iş değiştirmesi, işsiz kalması gibi) ödemekte olduğu katkı payının arttırılması veya düşürülmesi talebini şirkete yazılı olarak bildirir. Talep edilen katkı payı ödemesini emeklilik planında belirlenmiş olan asgari katkı payının altında olması durumunda; Şirket bunu uygun görerek talebi yerine getirebilir, reddedilir veya bu talebe uygun başka bir plana geçmesini önerebilir. 

KATKI PAYI, ÖDENDİĞİ FAKAT  TANIMLANAMADIĞI HALLERDE,

HANGİ FONLARA YÖNELİR.

Şirket, katılımcı tarafından veya katılımcı adına veya hesabına katkı payının, giriş aidatının bir kısmını veya tamamının ödenmesine rağmen katılımcıya ait bilgilerin eksik olduğu, ödenen katkı paylarının, giriş aidatının emeklilik planında belirtilen asgari tutardan az olduğu veya emeklilik sözleşmesinin kurulmadığı hallerde katkı payının ve giriş aidatını şirketin belirlediği ve müsteşarlık ve kurula bildirdiği bir fonda değerlendirir. Katılımcıya ait bilgelerin ve işlemlerin tamamlanmasından sonra katılımcıya ait fondaki birikimleri, varsa emeklilik planındaki kesintiler yapıldıktan sonra emeklilik planında belirtilen esaslara göre katılımcıya ait Bireysel Emeklilik fonlarına aktarılır.

KATKI PAYLARINIZLA NASIL YATIRIM YAPILIR ?

Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcıların birikimleri, seçmiş oldukları emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Bu fonlar, emeklilik şirketinin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda ve emeklilik şirketi günlük denetimi altında portföy yönetim şirketi tarafından yönetilir. 

KATKI PAYI VE ASKARİ KATKI PAYI NE DEMEKTİR ?

Katılımcının Bireysel Emeklilik hesabına düzenli olarak yapmış olduğu ödemelere “katkı payı” denir. Asgari katkı payı ise, emeklilik döneminde asgari bir gelir elde edebilmeniz için şirketin size önereceği asgari ödeme tutarıdır. Ancak emeklilik döneminde tatmin edici bir gelir elde edebilmeniz için bütçenizi zorlamadan en yüksek tutarı ödemeniz sizin avantajınız olacaktır.

KATKI PAYLARINIZ BİRDEN FAZLA FON ARASINDA NASIL PAYLAŞTIRILIR ?

Katılımcı katkı payını planda belirtilen fonlar ve sınırlamalar içinde fonlar arasında paylaştırabilir. Şirket, katılımcıların katkı paylarının fonlar arasında paylaştırılması sırasında ortaya çıkan artık değeri en aza indirir.

Katılımcının, mevcut emeklilik sözleşmesindeki katkı payı dağılım oranları veya tutarları planda belirlenen sınırlamalar içinde kalacak şekilde yeniden belirlemesi, emeklilik planının değiştirilmesi olarak kabul edilmez. Katkı payı değişim oranlarına ilişkin değişiklik, plan değişikliği de dahil olmak üzere yılda azami 4 kez yapılabilir. Katılımcının, mevcut emeklilik sözleşmesindeki katkı payı dağılım oranlarını planda belirtilen sınırlamalar içinde kalacak şekilde yeniden belirlemesine yönelik bildirim, değişiklik tarihinden en az beş iş günü önce şirkete yazılı olarak yapılır. Şirket, katılımcının değişiklik tarihi itibariyle katkı payı dağılım oranları veya tutarlarına ilişkin değişiklik yapar. 

EMEKLİLİK PLANLARINIZI DEĞİŞTİRMEK İSTERSENİZ NE YAPACAKSINIZ ?

Plan değişikliği, katkı payı fon dağılım oranı değişikliği de dahil olmak üzere yılda azami 4 kez yapılabilir. Emeklilik planı değişikliğine ilişkin bildirim değişiklik tarihinden en az beş iş günü önce şirkete yazılı olarak yapılır. Değişiklik talebi uygun bulunan katılımcının değişiklik tarihi itibariyle yeni emeklilik planına geçişi yapılır. Şirket, katılımcıya değişiklik tarihini takip eden beş iş günü içinde yeni emeklilik sözleşme metnini gönderir. 

ÖDEMELERİNİZE ARA VERİRSENİZ NE OLUR ?

Katılımcı emekliliğe hak kazanmadan önce Bireysel Emeklilik Sistemine katkıda bulunmaya ara verebilir. Emekliliğe hak kazanılması için gerekli sürenin hesabında, katılımcının katılımcı nın dahil olduğu emeklilik planı kapsamında ara verilen döneme karşılık gelen, işlem tarihindeki asgari katkı payı toplam tutarlarının ödenmesi şartıyla katkı payı ödemeye ara verilen dönem dikkate alınır.

Katılımcının emeklilik sözleşmesinde beyan edilen ödeme tarihlerinden herhangi birine ait katkı payı tutarını,ödeme tarihini takip eden bir yıl içinde ödememesi halinde katılımcı katkı payı ödemeye ara vermiş kabul edilir. Katkı payı ödemesine ara verilmesi halinde katılımcıya bildirimde bulunulmak kaydıyla yıllık toplam asgari ücretin aylık tutarının azami %25 ini aşmamak kaydıyla kesinti tutarına karşılık gelen fon adetlerini katılımcının Bireysel Emeklilik hesaplarındaki fon adetlerinden indirim suretiyle kesinti yapılır.

Birikim tutarının yönetim ve fon işletim gider kesintilerini karşılamasının mümkün olmadığı hallerde katılımcıya durum bildirilir ve şirketin katılımcıya yapmakla yükümlü olduğu bildirimler durdurulur, hesap pasif hale gelir ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.

Bu durum katılımcı emekliliğe hak kazanabilmek için katkı palı ödemeye ara verdiği tarihten itibaren hesabın aktif hale dönüştüğü tarihe kadar geçen süreye karşılık gelen işlem tarihinde geçerli ve emeklilik planında belirlenmiş olan asgari katkı payı toplam tutarını öder.

EMEKLİLİK ŞİRKETİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN NE YAPACAKSINIZ ?

Katılımcı, emeklilik sözleşmesinin yürürlülük tarihinden itibaren en az bir yıl geçtikten sonra Bireysel Emeklilik hesabındaki birikimlerinin başka bir şirkete aktarılmasını talep edebilir. Aktarım talebi katılımcının Bireysel Emeklilik hesabındaki birikimlerinin tamamını kapsar. Yeni emeklilik sözleşmesi katılımcının Bireysel Emeklilik hesabındaki birikimlerinin aktarıldığı tarihte yürürlüğe girer. Yeni emeklilik sözleşmesi için giriş aidatı alınmaz.

Aktarım talebi her yeni emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl geçmesi kaydıyla yapılabilir. Katılımcı, aktarım yapmak istediği aday şirkete emeklilik sözleşme numarasını, mevcut şirketini ve kendisine emeklilik sözleşmesi yapılması aşamasında yazılı olarak verilmiş olan ve sadece aktarıma ilişkin Bireysel Emeklilik hesabı özet profilini bir ay süre ile geçici inceleme yetkisi tanıyan hesap sorgulama şifresini bildirir.

Bu bildirim, aday şirkete, yazılı olarak yapılır. Katılımcının yeni bir hesap sorgulama şifresini talep etmesi halinde, mevcut şirket yeni şifreyi derhal bildirir.

Aday şirket katılımcının Bireysel Emeklilik hesabı özet profili, katılımcı isteği ve şirketin tavsiyeleri doğrultusunda emeklilik planı tercihlerini hazırlar ve referans numaraları ile birlikte katılımcıya bildirir.

Katılımcı, emeklilik planına ilişkin tercihini, referans numarası ile birlikte aday şirkete aktarım talebini ise mevcut şirkete bildirir. Bu bildirimler, şirketlere yazılı olarak yapılır. Bildirim mevcut şirkete ulaştığı tarihten itibaren en geç yedi iş günü içinde birikimi ile birlikte katılımcının bireysel Emeklilik hesabına ilişkin bilgi ve belgeler yazılı olarak ve elektronik ortamda aktarımı yapılan şirkete gönderilir. Bireysel Emeklilik hesaplarının başka bir şirkete aktarımı aşamasında katılımcıya ait bilgilerinde belirlenecek standartta aktarılmasından aktarım yapacak şirket sorumludur.

Katılımcının bir şirketten diğerine birikimlerini aktarımında yeni bir emeklilik sözleşmesi kurulur. Şirket, emeklilik sözleşmesi kurulduktan sonra, katkı payının şirket hesaplarına geçişini takip eden en geç 15 iş günü içinde hazırlayıp imzaladığı emeklilik sözleşmesi metnini katılımcıya vermekle yükümlüdür.

Katılımcının Bireysel Emeklilik Sistemine giriş tarihinden kaynaklanan hakları yatırım yapılan şirkette aynen korunur.

EMEKLİLİĞE HAK KAZANMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ ?

Katılımcı, sisteme giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşulu ile 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.

Sistemde 10 yıl bulunmak koşulu, katılımcının birikimlerini almaksızın ilk emeklilik sözleşmesinin yürürlülük tarihinden itibaren Bireysel Emeklilik sisteminde 10 tam yıl kalması kaydıyla ve 10 yıl süreyle asgari katkı payı ödemesi veya emeklilik planları dahilinde 10 yıllık asgari katkı payı ödemesine karşı gelecek toplu katkı payı tutarının ödenmiş olması halinde yerine gelmiş olur.

Katılımcının aynı şirkette veya başka bir şirkette birden fazla emeklilik sözleşmesi yapması halinde, katılımcının tüm emeklilik sözleşmelerinden Bireysel Emekliliğe hak kazanması için en az bir emeklilik sözleşmesinden emekliliğe hak kazanmış olması yeterlidir. Hayat Sigortasından geçiş sonucu düzenlenecek yeni emeklilik sözleşmeleri, emekliliğe hak kazanabilmesi için gereken süre bakımından aktarıma esas olan emeklilik sözleşmesinin devamı olarak değerlendirilir.

EMEKLİ OLMADAN SİSTEMDEN ÇIKMAK İSTERSENİZ NE OLUR ?

Katılımcı, emekliliğe hak kazanmadan önce sistemden ayrılması durumunda birikimlerini emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre alır. Sistemden emekliliğe hak kazanılmadan  ayrılma üçe ayrılır.

1- Katılımcının 10 yıldan önce sistemden ayrılması halinde birikimlerinin tamamı üzerinden gelir vergisi kanununun 75.maddesi 15-a numaralı bent hükmü gereğince %15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

2- Katılımcının 10 yıldan sonra ancak emekliliği hak etmeden sistemden ayrılması halinde birikimlerinin tamamı üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 75. maddesi 15-b bendi hükmü gereğince %10 oranın da gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

3- Katılımcının emekliliğe hak kazanmadan önce vefat etmesi ve malul(iş görmezlik) olması durumunda birikimlerinin %25 i vergiden muaf tutulacak ve kalan tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 75.maddesi 15-c numaralı bent hükmü gereğince %5 oranında Gelir Vergisi kesintisi yapılacaktır.

Birikimli Hayat sigortalarından Bireysel Emeklilik Sistemine geçmiş katılımcılar içinde sitemden çıkarken aynı kurallar geçerli olacaktır.

BİREYSEL EMEKLİLİĞE HAK KAZANDIĞINIZDA ALACAĞINIZ PARADAN NE GİBİ KESİNTİLER YAPILACAK ?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekliliğe hak kazanılması durumda yapılacak toplu ödemenin %25 i Gelir Vergisinden muaf tutulacak ve kalan tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesi 15-c numaralı bent hükmü gereğince %5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

EMEKLİLİK HESABINI NASIL KONTROL EDEBİLİRSİNİZ ?

Şirket katılımcı tarafından istendiğinde verilmek üzere; Kurulca onaylanmış fon iç tüzüğü, Açıklama ve tanıtım formunu, Üç aylık ve yıllık raporları, merkezi ve şubeleri ile fon paylarının alım satımının yapılacağı yerlerde bulundurmak ve İnternet sitesinde son şekli ile yer almazsını sağlamak zorundadır. Katılımcıların katkı payları Emeklilik Yatırım fonlarında değerlendirilmektedir.

Emeklilik Yatırım fonu (EYF) yatırımcıların varlıklarını saklamakla görevlendirilmiş Takasbank’ta katılımcı adına saklanmaktadır. Emeklilik şirketlerinin bu fonları kendi adına kullanma imkanı bulunmamaktadır. Sistem aynı zamanda Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Hazine ve SPK tarafından günlük denetim ve gözetimde tutulmaktadır. 

VERGİ AVANTAJINIZI NASIL KULLANABİLİRSİNİZ ? 

1-Katkı Payı Öderken : Şirketimize ödeyeceğiniz katkı payları vergi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapıldığı için daha az vergi ödersiniz. Ancak, indirim yapılabilecek tutarın tespitinde iki sınıra dikkat edilmelidir.

  • Vergiye tabi ücret matrahının tespitinde Bireysel Emeklilik Sistemine ödenen katkı payının aylık brüt ücretin %10’una kadar olan kısmı indirim konusu yapılabilecektir.
  • Bir takvim yılı içerisinde Bireysel Emeklilik ile ilgili olarak yapılabilecek indirim tutarı brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmayacaktır.

2-Gelir Elde Ederken :Katkı paylarının değerlendirileceği emeklilik fonlarını tüm kazançları Kurumlar ve Gelir Vergisinden muaftır.

3-Sistemden Çıkarken : Uzun vadeli sistemde kalışlarda en az vergi uygulaması ile katılımcılar desteklenmektedir. Bu nedenle 3 aşamalı bir yapı belirlenmiştir.

  • Emekliliğe hak kazandıysanız (10 yıl sitemde kalıp, 56 yaşını doldurmak) Gelirleri ile birlikte tüm birikimlerinizin %75 i üzerinden %5 Vergi ödersiniz. Yani %3.75 Vergi ödeyerek sitemden çıkabilirsiniz.
  • 10 Yıl sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden ayrılırsanız tüm birikimleriniz üzerinden %10 vergi ödeyerek sistemden ayrılabilirsiniz.
  • 10 Yıl dolmadan ayrılırsanız tüm birikimleriniz üzerinden %15 vergi ödeyerek sistemden ayrılırsınız.

GRUP EMEKLİLİK SÖZLEŞMESİ YAPMAK İÇİN NELER GEREKLİDİR ?

Grup emeklilik sözleşmesi en az 10 kişiyi kapsayacak şekilde düzenlenen emeklilik sözleşmesidir. 10 kişiden az olsa bile, bir iş yerinde, hukuki ünvana sahip bir meslek kuruluşunda, dernek ve başka kuruluş veya grupta çalışan yada üye olanların tamamını kapsayacak şekilde düzenlenen emeklilik sözleşmeleri de grup emeklilik sözleşmesi kapsamında değerlendirilir. Sözleşmenin imzalanmasından sonra 10 kişinin altına düşmesi sözleşmenin geçerliliğini etkilemez.

Katkı payı veya giriş aidatının bir kısmının veya tamamının katılımcı adına ve hesabına ödeyen veya grup emeklilik sözleşmesinin yapılmasına dahil olan, hukuki unvana sahip bir meslek kuruluşu, dernek veya başka kuruluş veya grup, her bir çalışana ya da üyesi hesabına aralarındaki sözleşme türüne göre belirleyeceği makul, objektif ve süreklilik göstermek kaydıyla, koşullar koyabilir. İşveren, hukuki unvana sahip bir meslek kuruluşu, dernek veya başka kuruluş veya grup, çalışmaları veya üyeleri hesabına birden fazla şirket ile sözleşme yapabilir.

Grup emeklilik sözleşmesinin yapılmasına taraf olan bir işverenin, hukuki unvana sahip bir meslek kuruluşunun, derneğin veya başka kuruluş ya da grubun, çalışanları veya üyeleri hesabına, katkı paylarını veya giriş aidatlarının bir kısmını veya tamamını ödemesi ve çalışanları ya da üyelerine ait emeklilik sözleşmesi teklif formlarını şirkete iletmesi üzerine şirketin teklifi en geç 10 iş günü içinde reddetmemesi halinde grup emeklilik sözleşmesi kurulmuş sayılır. Sözleşmenin kurulmasından sonra, katkı paylarının veya giriş aidatının bir kısmının veya tamamının şirket hesaplarına geçmesini takip eden en geç 15 iş günü içinde hazırlanıp imzalanan grup emeklilik sözleşmesi, ilgili tarafa, emeklilik sözleşmesi özet metni de katılımcılara verilir. Grup emeklilik sözleşmesi, katkı paylarının veya giriş aidatının bir kısmı veya tamamının şirket hesaplarına geçtiği tarih itibarıyla yürürlüğe girer.

Grup emeklilik sözleşmesine dahil olan her bir katılımcıya ait hesaplar Bireysel Emeklilik hesaplarında takip edilir. Grup emeklilik sözleşmesi yapılırken veya yapıldıktan sonra gruba dahil olacak katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihi , o katılımcı için katkı paylarının veya giriş aidatlarının bir kısmının veya tamamının şirket hesaplarına geçtiği tarihtir.

Şirket sadece belli bir gruba yönelik emeklilik planları hazırlayabilir. Şirketin sadece belli bir gruba yönelik hazırladığı emeklilik planlarının kurulacak bir veya birkaç fonla ya da grup emeklilik yatırım fonu ile bağlantılı olması halinde, Müsteşarlıktan emeklilik planına yönelik uygun görüş aldıktan sonra Kurul’a fon ya da grup emeklilik yatırım fonu kurmak üzere baş vurulur. Bu şekilde hazırlanan emeklilik planlarına, Kurul tarafından fon ya da grup emeklilik yatırım fonu kuruluşuna izin verilmesinden ve buna ilişkin olarak Müsteşarlığa yapılacak bildirimden sonra onaylanır.

YAPILACAK KESİNTİ TUTARLARI

Giriş Aidatı;

Giriş Aidatı Nedir ?

Katılımcının, Bireysel Emeklilik Sistemi ne ilk kez katılması sırasında veya yeni bir Bireysel Emeklilik hesabı açtırması halinde katılımcı veya katılımcının adına hareket eden kişilerden emeklilik sözleşmesi kurulması sırasında tahsil edilen tutardır. Şirketten şirkete değişen bu aidatın azami limiti asgari ücretin aylık brüt tutarıdır.

Giriş Aidatı Ne Şekilde Tahsil Edilir ?

Peşin ya da taksitlendirilerek bir yıl içinde tahsil edileceği gibi, belli koşullara bağlı olarak ertelenebilir. 

Yönetim Gideri-Fon İşletim Gideri; 

Sistem, katılımcıya sadece ödediği katkı payları üzerinden yapılacak olan azami %8 olan Yönetim Gider Kesintisi, emeklilik fonlarının günlük portföy değerleri üzerinden alınacak olan azami yüzbinde 10 fon işletim gideri kesintisi maliyetleri getirecektir. 

Özel Hizmet Kesintisi;

Katılımcının, şirket tarafından sunulacak standart belge, bilgi ve bildirimlerin dışında bir hizmet talep etmesi halinde her yıl sonunda şirketteki birikimleri üzerinden yürürlükte olan aylık asgari ücretin1/4 oranında yönetim gideri kesintisi yapılır.


[*] 1.Sınıf Emniyet Müdürü, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı, Polis Bakım ve Yardım Sandığı Başkan Vekili.