Bildiri
Feyzullah ARSLAN
1. Sınıf Emniyet Müdürü
Emniyet Genel Müdür Yrd.
08-10 Mayıs 2002 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği kongresine Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah ARSLAN tarafından sunulan “Trafik Eğitim Kampanyasına Farklı Bir Yaklaşım” (Elazığ Örneği) isimli özet bildiri.
Çok uzun bir dönemden beri trafik yaşamımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Elazığ Emniyet Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar sonucunda az sayıda ki kural ihlalinin çok büyük zararlara sebep olan trafik kazalarına yol açtığı tesbit edilmiştir. Bu kazaların önlenmesi amacıyla 08.01.2001 tarihinde yapılan İl Emniyet Komisyonu Toplantısında alınan 08.01.2001 ve 275 sayılı kararla Emniyet Müdürlüğünün organizasyonunda, yasanın görev ve yetki verdiği kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yazılı ve görsel basının da desteği ile karayolundan faydalananları bilgilendirmek, bilinçlendirmek, trafik kültürünü yerleştirmek amacıyla; “Elazığ’da iki bin bir, Trafik Tedbir, Uymayanlara Tekdir, Uyanlara Takdir, Takdirin Kaynağı Eğitimdir” sloganından hareketle “Trafik Eğitim Yılı Kampanyası” başlatılmıştır. Kazaların azalmasına katkının eğitimle yapılmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Kampanyanın hedef kitlesi, projeler ve etkinlikler planlanarak uygulamaya konulmuştur.
Yapılan araştırmalar neticesinde Elazığ ilinde en çok trafik kazası sebebi olan kural ihlallerinin 10 adet olduğu ve bu ihlallerin toplam kazaların %90’ının sebebi olduğu görülmüştür. Bunların sırasıyla, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak, yakın takip sonucu arkadan çarpmak, yorgun ve dalgın araç kullanmak, aşırı hız ihlali, doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapmak, kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yaparak şerit tecavüzünde bulunmak, manevra kurallarına uymamak, geçme yasağı olan yerlerde geçmek olarak görülmüştür.
Toplu halde yaşayan canlıların içgüdüsel olarak bu bilinç ve duyarlılığı gösterdikleri doğadaki örneklerleriyle mevcuttur. Sözgelimi, on binlerce arı yada karınca yuvalarına gelip giderken hiçbir şekilde “trafik kazası” yapmazlar.Yani arı ve karıncaların hareketi “doğal ama sorun yok”, insanlarınki “akıllı ama sorun” var. Hatta Elazığ Emniyet Müdürlüğü görevini yürüttüğüm sırada bizzat rastladığım olayda sıcaktan dolayı Keban’da köprünün üstünde yatmak zorunda kalan ineklerin dahi yolun kenarına dizilerek yattıkları” yani nizami park ettikleri düşünüldüğünde, toplu yaşamanın bireyleri, canlıları belli kurallara uymaya zorladığı ve böylece düzenin sağlandığı anlaşılmaktadır. Ve diyoruz ki “trafikte soruna değil, çözüme ortak olalım”, “trafik oyun değil, uyum ister”, “uygar insan trafik kurallarına uyandır”.
Trafik kazalarının önlenmesi trafik güvenliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Trafik güvenliği karayollarındaki kurallara uyma, karayollarındaki kurallara uyum ise trafik kültürüne bağlıdır. Trafik kültürü de eğitimle sağlanır. Trafik eğitimi ise beşikten mezara hayatı kapsar.
Karayolu güvenliğinin sağlanmasında yetki ve sorumluluğu bulunan kuruluşlar ile yine karayolu güvenliğinin sağlanmasına etki eden elemanların yüzde olarak paylarına baktığımızda; Görülmektedir ki her ne kadar trafik denince akla ilk gelen trafik polisi ise de trafik güvenliğinin sağlanmasında asıl etkenler gözden kaçmaktadır. Bu nedenle yapılan bu kampanyamız ile öncelikle sorumlu kuruluşlar arasındaki koordinasyona önem verilmiştir. Birlikte sağlanacak görev bölümü ile Elazığ’da başlatılan Trafik Eğitim Kampanyasıyla daha geniş kitlelere ulaşarak toplumsal trafik bilincinin oluşması ve artırılması sağlanmıştır. Hedef kitle olarak, öncelikle ilköğretim kurumları olmakla birlikte, resmi kurum araç sürücüleri, sürücü okullarındaki aday sürücüler ve ticari araç sürücüleri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca trafik polisinin sadece ceza yazmak değil, asıl görevinin trafik düzenini sağlamak olduğu vurgulanmıştır.
Eğitim çalışmaları yaya ve sürücü eğitimi seminerleri olarak devam etmiş, özel araç sürücülerine de trafik güvenliği ile ilgili mesajların iletilmesinde yazılı ve görsel basınımızın katkılarından istifade edilmiştir. Çalışmalarımız, konferans, yarışma, kitap, tiyatro, şiir, bildiri, pankart, afiş, broşür ve trafik denetimlerinin artmasıyla, ayrıca yerinde yaya ve sürücü eğitimi çalışmalarıyla desteklenmiştir. Unutulmamalıdır ki güvenli bir trafik için ahenkli bir trafik ortamına, ahenkli bir trafik ortamı için gelişmiş bir trafik kültürüne, gelişmiş bir trafik kültürünün oluşturulmasında ise etkili bir trafik eğitimine ihtiyaç vardır.
Trafik Eğitiminin geliştirilmesi ve trafik kültürünün yerleştirilmesi amacıyla; tamamen emniyet mensupları tarafından yazılan ve oynanan “ Söz mü ? ” isimli tiyatro eseri çeşitli okul, il ve ilçelerde sahneye konularak kurallara uyum konusunda izleyicilerden “ Söz alınarak ” trafik kurallarının yerleşmesine yardımcı olunması güldürülerek öğretilmiştir.
Bu konuda herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışmış, herkesin kamuoyunda trafik bilincinin oluşturulmasına ve artırılmasına katkılarını esirgemeyeceğini ümit ediyor, kötü kadersiz, kedersiz ve kazasız günler dileğiyle başarılarınızın devamını diliyorum.