Ağız ve Diş Sağlığı
Diş Hekimi Atilla Altınöz
Diş Hekimi Zeki Davuz
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı
Gelişmekte olan ülkemizin insanlarının, ağız ve diş sağlığı yönünden geri kalmış ülkelerle aynı durumda olması acı bir gerçektir. Teşkilatımız mensuplarının da ağız diş sağlığı yönünden çok duyarlı olmadıkları, gereken dikkati göstermediklerini Sağlık İşleri Daire Başkanlığında çalışan diş hekimleri olarak bilmekte ve gözlemlemekteyiz.
Diş sağlığında önemli bir gösterge olarak kabul edilen diş macunu tüketimi ülkemizde yılda kişi başına 60 gr. civarındadır. Bu rakam gelişmekte olan ülkelerde 150;200 gr. gelişmiş batı ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinde 400;500 gr civarındadır. Yine diş fırçası kullanımı da ülkemizde içler acısı bir düzeydedir Ortalama olarak Türk insanı diş fırçasını 3 yılda bir değiştirmektedir. nüfusumuzun %47’si 2 yılda bir defa bile diş hekimine gitmemektedir. Yine nüfusumuzun sadece %30’u kendi beyanlarına göre; günde dişlerini 2 yada daha fazla kere fırlamamakta geri kalan %70’i ise ya bir kere fırçalamakta veya hiç fırçalamamaktadır.
Diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren aile ve okul tarafından çocuğa verilmesi ve bu bilinen bilincin ileri yaşlara taşınması gerekmektedir. Çalışma şartlarının, ağır, stresin fazla olması, maalesef polislik mesleğinin bir parçası olmuştur. Özellikle stres diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörür. “Diş gıcırdatma” dediğimiz hastalığın teşkilat mepsuplarında yaygın olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu tip bireylerin tedavilerini elimizden geldiği kadar yapmaya çalışmaktayız.
Mensuplarımıza çağrımız: Dişlerini günde en az 2 kez fırçalamaları eğer mümkünse işyerlerine de bir diş fırçası getirerek diş temizliğini günde 3 defa yapmaya özen göstermeleri, senede en az bir defa diş hekimi kontrolünden geçmeleri, başlayan problemleri büyümeden çözme yoluna gitmeleridir. Mensuplarımıza çürüksüz ve ağrısız günler dileriz.