Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

SPORDA ŞİDDET VE GÜVENLİK

 

 

 

İbrahim DEMİRCİ

2.Sınıf Emniyet Müdürü

Samsun Emniyet Müdürlüğü

 

           Küçükten büyüğe bütün  insanların ruh ve beden sağlığının gelişmesini ve korunmasını sağlayan spor, insanlar ve ülkelerin arasında arkadaşlık ve dostluk bağlarının kurulmasına da katkı sağlayacaktır. Spor denilince çok sayıda insanın ilgi ve sevgisine açık olan futbol akla gelmektedir. Yüzyılı aşan geçmişe sahip olan futbol bugün çok güçlü ve yaygın bir endüstri haline gelmiştir. Kitlesel tüketime çok yatkın, heyecan ve coşkuya açık, ucuz ve eğlenceli olmadan dolayı diğer spor dallarının ve eğlence sektörlerinin önünde yer almaktadır.

            Futbol;  kuruluşun, okulun, köyün ve semtin, kentin ve ülkelerin adına oynanır ve bu yerlerin temsilcisi olur. Futbol takımının taraftarı olmak için herhangi bir şart yoktur. Bu yerlerde yaşayanlar ve bağı olanlar genellikle taraftar olmaktadır. Büyük takımların taraftarları olmak için böyle bir ilişkiye ihtiyaç yoktur. Taraftarlığı hissedebileceği yaşa gelen çocukların çoğu büyük takımlardan birisinin taraftarı olurlar. Tercih yaparken aile, komşu, arkadaş ve okul çevresi etkili olur. Taraftarı olunan takımın maçları radyodan dinlenir,  televizyondan ve stadyumdan izlenir. Arkadaş ve taraftar grupları ile birlikte izlenmesi heyecanı ve coşkuyu artırır. Futbol oynamaya duyulan sevgi de bununla birlikte artar. Bu güzel duygularla taraftar olunması ve sporun desteklenmesi arzu edilmektedir.

            Arzu edilenin dışında dernek veya benzeri oluşumlar vasıtasıyla bir araya gelen taraftar gruplarından bazıları çeşitli sosyal ve ekonomik sorunların etkisinde kalmakta ve mensubu oldukları taraftar grubu ile kendilerini ifade edebilmek, kabul ettirebilmek imkanına kavuşmaktadırlar ve taraftar olmayı bir yaşam biçimi haline getirmektedirler.

         Dünyanın birçok yerinde yaşanan sporda şiddet, ülkemizde de özellikle yukarıda ifade edilen gruplar tarafından müsabaka öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmaktadır. Müsabaka için stadyuma gelen seyircilerin üstlerinde ve araçlarında yapılan aramalarda her türlü kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve benzeri unsurlar ele geçirilmiştir. Taraftar olarak gelen kişilerde saldırıda kullanılacak bu tür nesnelerin getirilmesi asıl amacın ne olduğunu ortaya koymaktadır. Müsabaka sırasında rakip takım oyuncularına, yöneticilerine, hakemlere, hatta nadiren de olsa taraftarı olunan takımın oyuncularına ve yöneticilerine karşı yapılan çirkin ve küfürlü saldırılar da düşündürücü ve üzüntü vericidir.

              Bu üzüntü verici olayların önüne geçilebilmesi ve sorunların azaltılabilmesi için kamu kuruluşlarının, kulüp yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, basın yayın organlarının gereken çabayı göstermeleri gerekmektedir.

           Spor müsabakalarının güvenlik içerisinde yapılabilmesi için kolluk kuvvetleri tarafından alınan tedbirlerin önemi büyüktür. İl Emniyet Müdürlükleri, İçişleri Bakanlığının Valiliklere göndermiş olduğu “SPORTİF KARŞILAŞMALARDA ALINACAK TEDBİRLER” konulu genelge doğrultusunda tedbirler alınmaktadır.

            Ayda bir defa olağan ve lüzumunda olağanüstü toplanmak suretiyle il genelinde yapılacak bütün spor müsabakalarında alınacak tedbirler “İL SPOR GÜVENLİĞİ KURULU” nda görüşülerek planlanmaktadır. Bu planlama sırasında sportif karşılaşmalarda, özellikle futbol maçlarında seyircilerin şiddet gösterilerinin ve tezahüratlarına ilişkin Avrupa Sözleşmesi ile UEFA güvenlik kriterleri talimatnamesi hükümleri dikkate alınmaktadır.

          Buna göre şiddet ve tezahüratları önlemek ve kontrol altına almak için statlarda, yakın çevresinde, seyircilerin kullanacağı geçiş yollarında yeterli sayıda güvenlik kuvveti bulundurulmakta, stadyumda misafir seyirci için ayrı bölüm tahsis edilmekte, şiddet olaylarında kullanılabilecek cisimler, maytaplar ve havai fişekler stat içerisine sokulmamakta ve gerekli bütün tedbirler önceden planlanarak uygulanmaktadır.    

        Bunlara ilave olarak sporda şiddetin önüne geçilebilmesi  ve müsabakaların güvenlik içerisinde yapılabilmesini sağlamak amacıyla “SPOR MÜSABAKALARININ DÜZEN İÇİNDE YAPILMASI VE OLAY ÇIKMASININ ÖNLENMESİ AMACIYLA SAMSUN VALİLİĞİ TARAFINDAN ALINAN YASAKLAMA KARARLARI 14 Aralık 2002 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre özetle; Spor müsabakalarının yapıldığı kapalı mekanlar veya açık alanlar ile bu yerlerin yakınına her türlü kesici, delici alet, sis veya ses bombası, maytap veya meşale gibi patlayıcı, parlayıcı,yanıcı veya yakıcı maddeler ile taş, metal gibi veya fırlatılabilecek cisimler, saha içerisine atıldığında yakılabilen veya müsabakanın oynanmasını engelleyebilen konfeti veya tehlike arz edebilecek diğer maddeler ile alkollü içeceklerin sokulması, taşınması veya bu maddelerin kullanılması, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında, müsabaka yerinde, yakın çevresinde, yolda, meydanda, caddede veya benzeri yerlerde, toplu taşıma araçlarında, umuma açık diğer mekanlarda ve müsabakalarda seyirciye ayrılmış yerlerde, ferdi veya toplu olarak söz veya hareketlerle aşağılayıcı veya tahrik edici, küfür, kötü söz veya sloganlarla çirkin tezahüratta bulunulması veya buna liderlik edilmesi, spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, birlik ve bütünlüğümüzü zedeleyici veya benzeri afiş veya pankartların müsabaka alanına ve çevresine veya Samsun’un başka bir yerine asılması yasaklanmıştır. Bu yasaklara uymayanlar alınacak kararla üç aydan  bir yıla kadar spor alanlarına alınmamaktadır.

      15.02.2002 tarihinde İstanbul The Marmara otelinde düzenlenen ülkemizdeki müsabaka organizasyonlarının UEFA normlarına uygun olarak yapılması, stadyumlardaki düzensizliklerin giderilmesi ve asgari güvenlik önlemleri konulu seminere Emniyet Müdürlüğümüzü temsilen katıldım.

       30.07.2002 tarihinde Emniyet Müdürlüğümüzün koordine ettiği sporda güvenlik önlemleri konulu panel Polis evinde düzenlendi ve panele On dokuz Mayıs Üniversitesi, Garnizon Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Samsunspor Kulüp Başkanlığı ve Müdürlüğümüz temsilcileri konuşmacı olarak katıldılar. Panelden çıkan sonuçlar değerlendirilmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderildi.

          03-04 Ekim 2002 tarihleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Avrupa Konseyi ve Türkiye Futbol Federasyonu ile işbirliği sonucu Antalya’da gerçekleştirilen  Uluslar arası Spor Güvenliği Seminerine İl Emniyet Müdürümüz Ahmet Tekin AKIN ile birlikte katıldık.

           Bu panel ve seminerden edinilen bilgiler yapılan eğitim toplantılarında personelimize aktarılmakta ve müsabakalarda göz önünde bulundurularak uygulanmaktadır.

            Sonuç olarak, herhangi bir yasaklama, kısıtlama ve geniş kapsamlı güvenlik tedbirlerine gereksinim olmaksızın, sporun insanlar arasındaki dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını ve bağlarını güçlendirmesi, müsabakaların  sevgi ve saygıya dayalı olarak oynanacağı günlere kavuşulabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyorum.