Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Kötü Ağız Kokusuna Neden Olan Durumlar ve Dedektif Anneler

 

KÖTÜ AĞIZ KOKUSUNA NEDEN OLAN DURUMLAR veDEDEKTİF ANNELER

 

    ali aydın

Uzm. Dr. Ali AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi

Çocuk Nöroloji Bilim Dalı

 

Çocuklarda fizyolojik ağız kokusunun en sık nedeni midedeki gazlar ve dildeki bakterilerden kaynaklanır. Tedavisi sık diş fırçalama, ağız gargaraları ile gargara yapma, mentollü sakız veya karanfil veya tarçın çiğnemedir. Uzun süre aç kalmakda fizyolojik ağız kokusunun sık bir nedenidir.

 

Çocuklarda patolojik ağız kokusunun en sık nedeni geniz eti büyümesi ve sinüzitdir.

 

Gece uyurken horlayan çocukda, geceleri sık öksüren çocukda, gündüzleri boğazında gıdıklanma, takılma hissi olan çocukda, sık boğaz enfeksiyonu geçiren çocukda geniz eti büyümesi olabilir;

Banyodan sonra saçlarını kurutmuyan, sık başı ağrıyan, sık boğazını temizleyen, sık öksürüğü olan bir çocukda ağız kokusu varsa en olası hastalık sinüzitdir.

 

Sık kulağı ağrıyan, kulaktan akıntısı olan bir çocukta ağız kokusunun nedeni dış kulak yolu efkeksiyonuda olabilir.

Diş çürükleri, diş eti enfeksiyonu olan çocukda kötü ağız kokusu vardır.

Sık diş eti iltihabı geçiren, ağzı kokan, bacaklarda ağrısı olan bir çocukda ağız kokusunun nedeni kan kanseride olabilir.

 

Geceleri ağzından salya gelen, geceleri dişlerini çok gıcırdatan, makat bölgesini kaşıyan, pişiği ve ağız kokusu olan çocukda kıl kurdu olabilir;

Ağız kokusu olan bir çocuk sık burnunu kaşıyorsa alerjik rinit olabilir;

Ağız kokusu olan bir çocuk sık gözlerini kaşıyorsa alerjik konjonktivit olabilir;

B12, çinko, D vitamini eksikliği ile ilişkili ağızda yara, PFAP(farenjit, ateş, beze büyümesi ve ağızda yara) ile ilişkili ağızda yara, Behçet hastalığı ile ilişkili ağızda ülserleri olan çocukda kötü ağız kokusu olabilir.

Ağız kokusu olan bir çocukda sık karın ve göğüs ağrısı, yemek yedikten sonra yemek borusunda yanma hissi oluyorsa, yemek yedikten sonra boğazına acı su geliyorsa reflü hastalığı olabilir

Sık karnı ağrıyan ve ağzı kokan bir çocukda, midede yanma, acıma hissi varsa mide ülseri olabilir.

Katı gıdaları rahat yutan, ancak sıvı gıdaları yutma güçlüğü ve kötü ağız kokusu olan bir çocukda, yemek borunun alt kısmının genişlediği akalazya hastalığı olabilir.

Ağız kokusu olan genç bir kızda; saçlarını yutma öyküsü varsa trikobezoar denilen midede kitle olabilir. Ağız kokusu olan bir çocukda çiğ yenmeyen sebze yeme(örneğin patates yeme öyküsü varsa) öyküsü varsa fitobezoar denilen midede kitle olabilir.

 

Şeker hastalığı olan çocukların ağzında aseton kokusu, böbrek yetmezliği olan çocukların ağzında balık kokusu olur.

Karaciğer yetmezliğine neden olan metabolik hastalıkarda(üre siklus defekti, tirozinemi gibi) ağızda küf kokusu, bozulmuş kan kokusu vardır.

Kızıl, kızamık, dizanteri, akciğer tüberkülozu, zatürre pis ağız kokusuna neden olur.

5 gündür düşmeyen ateşi olan, dudakları kırmızı ve ağzı pis kokan çocukda kawasaki hastalığı olabilir.

Ayak eklemleri şişen, ateşi çıkan bir çocuğun ağzı kokuyorsa kalbi yalayan hastalık olan akut romatizmal ateş olabilir.

Gözleri ve ağzı kuruyan bir çocukda, kötü ağız kokusunun en sık nedeni Sjögren sendromudur.

Ağzı kokan bir çocukda baş dönmesi, baş ağrısı, tek taraflı gözde görme bulanıklığı ve ellerde uyuşma varsa Multiple Skleroz hastalığı olabilir.

DEDEKTİF ANNELER

 

1.İllet hastalık meningoksemi: Maalesef bu hastalıktan yılda 75 çocuğumuz ölmekte. Yetişkinde boğaz enfeksiyonu ile kendini gösterir. Damlacık yoluyla havadan çocuğa geçtikten birkaç gün sonra çocukta önce özelliği olmayan düşük-yüksek dereceli ateş(genelde 37,5-39 derece) başlar. İşte bu ateş döneminde cennetin ayakları altında olan annelerimizin dedektifliği başlamalıdır. Çocuk anne tarafından günde iki kez baştan ayağa kadar soyulmalıdır. Özellikle basıya maruz kalan yerlere dikkatli bir şekilde bakılmalıdır. Çünkü döküntü ilk olarak buralarda görülür.Bu yerlere anne küçük toplu iğne başı tarzında basmakla solmayan, kırmızı renkli döküntü var mı diye bakmalıdır. Erinmememek gerekir. Çünkü ilk 16 saatde bu döküntü farkedildiğinde çocuğun ardı sıra uygulanan deksametazon ve seftriakson tedavisi ile kurtarılma olasılığı oldukça yüksektir. Buna mukabil ilk 24 saat’den sonra peteşi dediğimiz bu döküntü farkedilirse çocuğun kurtarılma oranı oldukça düşüktür. Yani 24 saat’den sonra döküntü farkedilirse çocuk muhtemelen ölür. Bu hastalık ebola ve kırım Kongo virüs enfeksiyonunda olduğu gibi çoklu organ yetmezliği(Karaciğer, böbrek yetmezliği, kanama) ile kendini gösterir.Ben 10 yıllık hekimlik deneyimimde 2 doktorun çocuğunun birkaç saat içinde adeta kömür haline gelerek öldüğüne şahit oldum. Aile ile beraber hıçkıra hıçkıra ağladım. İçimde uhde olarak kalan bu hastalığı sizinle paylaşmak istedim.

2.Ranzalı yataklar: Birden fazla çocuğu olan, evi dar olan ailelerimiz ranzalı yatak tercih etmektedir. Burada annelerin ve çocuk yuvalarındaki bakıcıların yine dedektifliğine ihtiyacımız var. Eğer bebek ya da çocuğun bedeni yatak kenarındaki ranzalar arası mesafeden sarkar mı, sarkmaz mı dikkatli olamamız gerekir. Ranzalar arası mesafe 10 cm ve üzeri ise 2 yaşdan küçük çocuklarımızın bedeni NREM uykusunda(Genelde uykunun %80’lik dönemidir) bu ranzalar arasından sarkar. İntiharlarda, idamlarda olduğu gibi bu olayda da hangman kırığı meydana gelir.Atlasa bağlı olan axis kemiği kırılır. Omurilik solunum merkezine bası olur ve çocuk ölür. Yani ideal olanı ranzalı yatak alınacaksa ranzalar arası mesafe 5 cm’den küçük olmalıdır. Benim bir tane hastam bu ranzalı yataktan sarkmıştı. Çocuk ölmedi, ancak şu an hastam spastik quadriparezi dediğimiz persistan vegetatif durumda.Yani mideden gastrostomi ile besleniyor.Yürümüyor, duymuyor, konuşmuyor, işitmiyor, görmüyor..Kim çocuğunda —yor la biten bu kelimeleri ister?

3.Kına zehirlenmesi: Çocuğumuzun elinde ve ayak parmaklarında paronişi, siğil, temriye, sedef, ya da taze yara varsa, kına iyi gelir diye sakın sürmeyelim. Kına sadece düğünlerde kalsın. Sonra bizden daima uzak olsun. Çünkü sıcak çalınan kına deriyi tahriş edecek, deri soyulacak, damarlar kanayacak, damarlardan kan dolaşımına geçen kına hanimallah zehirlenmeye ve ölüme neden olacaktır. Kan dolaşımına geçen kına hemofiltrasyon dediğimiz teknikle bile uzaklaştırılamaz. Doğu illerimizde pşiğe iyi gelir diye sıcak kına çocuğun poposu ve genital bölgesine sürülmekte. Zaten buradaki deri diğer bölgelere göre oldukça incedir.Deri soyulur, kanar, kan dolaşımına kına geçer, karaciğer ve böbrek iflas eder, sonuçta anne azraili kendi eli ile getirir.