Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

190 sayılı k.h.k. de ki kadro cetvellerinde (sınıf-rütbe-görev ünvanı) değişiklik yapılması

  

     Şükrü Nail ATALAY

        Genel Başkan

 

Ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlara ait kadroların ihdası, 190 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiştir. 14.12.1983 tarihinde yayınlanan kararnamenin amacı, kapsamında bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait kadroların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usullerini düzenlemektir. Bu Kararname ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nın kurum kodu, 275 olarak belirlenmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan personelin hiyerarşik yapısı, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun, 3870 sayılı kununla değişik, 13. maddesinde belirlenen meslek derecesi sınıf ve rütbe esasına göre oluşturulmuş ve görev ünvanları da buna göre belirlenmiş ise de;

190 Sayılı K.H.K.’nin ilgili cetvelinde, 3201 sayılı Teşkilat yasamızı, 3870 Sayılı yasa ile değişik, 13. maddesiyle belirlenen, sınıf ve rütbe esasını getiren değişikliklerin, bu güne kadar, yapılmamasından Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı kardolarında Emniyet Hizmetleri Sınıfının en üst kademesini oluşturan 1. Sınıf Emniyet Müdürlerinin; Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Daire Başkanları, İl Emniyet Müdürleri, Polis Başmüfettişleri, Koruma Müdürleri, Polis Okulu ve Moral Eğitim Merkezi Müdürleri ve APK. Uzmanları şeklinde ve yalnızca Görev ünvanlarıyla belirtildiği ve özlük haklarıyla ilgili ödemelerin de, halen kanun tekniğine de uymayan, bu düzenlemeye göre yapılması sebebiyle aynı sınıf ve rütbede olmalarına rağmen farklı görev ünvanlarıyla istihdam edilen personelden bazılarının tazminat alamamaları nedeniyle mağdur oldukları ve bu durumun personel arasnda huzursuzluk doğurmasından da bu uygulamanın adaletsiz ve yanlış bir ugulamaolduğu bariz şekilde görülmektedir.

190 sayılı K.H.K.’de yılda bir defa değişiklik yapılabileceği bu kararnamenin 7. madedesinde belirtilmiş olup, açıklaması da 84 / 8029 sayılı Yönetmeliğin 14. maddesinde yazılıdır.

Bahsedilen aksaklıkların giderilmesi için, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 3870 sayılı yasa ile değişik 13. maddesiyle belirlenen meslek dereceleri, sınıf, rütbe ve görev ünvanlarının;

 

1. Sınıf Em. Md. Genel Md. Yrd.

…………………………………………….

…………………………………………….

1. Sınıf Em. Md. APK. Uzmanı

Şeklinde yapılacak bir düzenlemeyle aynen 190 sayılı K.H.K.’ye aktarılması gerekirken, bu güne kadar, bahse konu değişikliğin yapılması Maliye Bakanlığı’ndan ve Devlet Personel Dairesi’nden istenmediğinden, yukarıda izah edilen adaletsiz, hatalı ve aynı rütbede ki personel arasında huzursuzluk yaratan uygulamaya devam edilmektedir. Bu itibarla yılda bir defa yapılan bu değişikliğin bir an önce yapılması sağlanmalıdır.

Ayrıca Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli hakkında çıkarılacak yeni yasa veya değiştirilecek mevzuatta ki tüm tekliflerde meslek derecesi, sınıf, rütbe ve görevünvanlarının belirtilmesiyle yapılacak düzenlemelerin kanun tekniğine uygunluğu sağlanarak her hangi bir aksaklığın doğması da önlenecektir.

Emniyet Hizmetleri Sınıfının yetki ve sorumluluğuna göre hiyerarşik piramidinde meslek derecesi, sınıf ve rütbe esasına göre Teşekkül ettirildiği dikkate alınarak;

Aynı meslek derecesinde aynı sınıf ve rütbede olmalarına rağmen hiyerarşik piramidin tepesinde görevendirlenlere fazladan bir ödeme yapılması düşünülür ise;

Bunun da;

1. Sınıf Em. Md.lerine………………….puan

Bunlardan,

Gnl. Md. Yrd.olanlara …………………Puan

………………………………………………….puan

İl Em. Md.olanlara ……………………..Puan

2. Sınıf Em. Md.lerine …………………Puan

Bunlardan,

……………..görevinde olanlara………..puan

…………………………………………………………

ilave edilerek ödeme yapılır.

Şeklinde bir düzenleme yapılarak Teşkilatımızda rütbe esasına göre oluşan makamların da diğer bakanlıklarda ki makamlardan (rütbeli olmamız sebebiyle) farklı olduğu da ortaya çıkarılmış olacaktır.

190 sayılı K.H.K.’de bugüne kadar gerekli değişikliğin yapılmamasından doğan yanlış uygulama ve adaletsizliğin giderilmesi iradesini ortaya koyan Sayın Genel Müdürümüz ve Akademisyenlerinin, yukarıda bahsedilen aksaklıkların giderilerek, eşitler arasında eşitsizlik olmaz şeklindeki  hukukun genel prensibini uygulamak üzere hazırlamış bulunduğu Kanun Teklifinin Bakanlığımıza arz edildiği, bu Kanun Teklifinin Sayın Bakanımızca da benimsenerek Başbakanlığa gönderildiğini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz.

Bakanlığımız ile Genel Müdürlüğümüzün bu Kanun Teklifinin bir an önce yasalaştırılması için gerekli çabayı göstereceklerine inancımız tam olup, bu kanun Teklifinin yasalaşmasıyla gerek Sayın Bakanımızın gerekse Genel Müdürümüz ve Akademisyenlerinin personelin kalbinde müstesna bir yere sahip olacaklarını vurgulayarak, bu Teklifin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz.