Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDEN BU GÜNE EMNİYET HİZMETLERİNDE KULLANILAN SİLAHLAR


M.Tayfun ACARLI

Hukuk Müşaviri

Osmanlı Devletinin Kuruluş döneminde, emniyet hizmetlerini sunmak için, özel bir teşkilat yoktu. Emniyet Hizmetlerinin temini, yeniçerilerin görev alanına giriyordu; buna binaen, kullanılan silahlar da ; kılıç, pala, saldırma gibi silahlardı. 

Barutun, toplardan sonra, hafif silah alanın da kullanılmaya başlanmasıyla icat edilen, dolma çakmaklı tüfek ve çakmaklı tabancalar kullanılmaya başlandı. 

Islahat Devri(1826-1846) yıllarına geldiğimizde, Emniyet hizmetlerini vermek için özel bir teşkilat kurulmuş ve profesyonel olarak, anılan hizmetler yürütülmeye başlanmıştır.

Bu dönemde, çakmaklı tüfek ve tabancanın yerini, mavzer tipi tüfekler ve ilkel, büyük ve ağır toplu tabancalar almıştı. Bunların yanında, kama ve kılıçlarda halen kullanılıyordu.

Tazminat Döneminde, mavzer tipi toplu ve Karadağ tabancalar kullanıma girmiş, özellikle kullanılan tabancalarda gelişme görülmüştür.

Meşrutiyet Döneminde ise, hukuksal alanda yapılan ıslahatlara paralel olarak önemi artan Emniyet Hizmetlerinde modernizasyon hızlandırılmış ve Smith & Wesson toplu tabancalar Emniyet Hizmetleri alanında kullanıma girmiştir.

Cumhuriyet ile birlikte, her alanda olduğu gibi, Emniyet Hizmetlerinde de düzenlemeler görülmüştür. Teşkilat literatürüne ilk kez makineli tüfekler girmiş, bunun yanında zamanına göre modern Smith&Wesson toplu tabancalar, uzun namlulu tüfekler kullanılmaya başlanılmıştır. Bu dönemin en çarpıcı silahı ise, I.Dünya Savaşının modern silahlarından, Amerikan yapımı Winchester tüfeklerinin emniyet Teşkilatına verilmesidir. Bunun yanında İtalyan Flintinası, 22 Kalibrelik şarjörlü tabancalar da göze çarpmaktadır.

Emniyet Teşkilatımızda, kuruluşundan, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar kullanım alanı bulan bazı silahlar şunlardır.

– Alman Mavzeri                                 – Japon Mavzeri

– Bulgar Flintinası                                 -İngiliz ve Amerikan yapımı;Çift namlulu, içten tetikli ve       

– Muadel Mavzer                                 toplu-yedili Revolver Silahlar

Silah yapımında modernleşme, marka ve model ihtisaslaşmasıyla beraber, Emniyet Teşkilatımız da, standart silah kullanımına geçmiştir. Bunun ilk örneği Sultan Deşat zamanında alınan, Tuğralı Polis olarak bilinen silahlardır.

–   BROWNİNG 1903

Osmanlı Devleti zamanında, Sultan Mehmet Reşat tarafından satın alınıp Türk Polisi hizmetine sunulmuştur. Sultan Reşat’ın tuğrasının, silahın üzerini işlenmiş olmasında dolayı; Tuğralı Polis olarak bilinir.

Geri tepme sistemi ile çalışan, kabze emniyetli 9 mm uzun Browning tipi fişek atan yarı otomatik bir silahtır. Mükemmel  bir yapıya sahip olan silah, Osmanlı Devleti zamanından beri başarı ile kullanılmış ve hala da kullanılmakta olan bir silahtır.

– PARABELLUM (LUGER) 08 

Amerika’da Luger, Avrupa da Parabellum olarak tanınır. Mükemmer balansı ve elde dengeli olarak duruşu, yüksek ilk hızı ve güzel görünümüyle çok favori bir silahtır. Pek çok modeli üretilmiştir.Başlıcaları 7,65, 7,63, 9 mm çapında olanlar, 10, 25, 30, 40 cm namlulu olanlar, tahta kılıflı, 800 metre gez ayarlı ve tamburalı şarjörlü modelleri en çok bilinenleridir. 40 cm namlulu modellerinde, tabancanın menzili 1000 metreyi aşmıştır. Türk Polis Teşkilatında, daha çok 10 cm namlu boyunda 9 mm çapında olanlar kullanılmıştır. 

Günümüzde hala, silahlara düşkün kişiler tarafından kullanılan ve aranan bir silah olma özelliğini korumaktadır.

– KIRIKKALE TABANCA

Kırıkkale Tüfek Fabrikasında 1944 yılında, Baretta ve Walther tabancaları örnek alınarak üretilmeye başlanmıştır.

Standart olarak 9 mm ve 7,65 mm çaplarında, yarım otomatik olarak double action ve 7 adet fişek kapasiteli şarjör ile çalışan bir tabancadır.

– 14’LÜ BROWNİNG TABANCA

Browning tabancalar, geri tepme sistemiyle çalışan, yarı otomatik, 13 adet fişek kapasiteli silahlardır. Çarpıcı özelliği, single action olması ve şarjör, şarjör yuvasına yerleştirilmedikçe, namlu yatağında mermi olsa da ateş etmemesidir. Emniyet Teşkilatımızda kullanıma 1970’li yıllarda giren silahlar, yüksek verim alınması sonucu halen kullanılmakta ve standart silah olarak kabul edilmektedir.

– CZ BRNO-MODEL 75

Polis Teşkilatımızda 14’lü Browning silah ile aynı yıllarda kullanıma girmiştir. Geri tepme sistemiyle çalışan, yarı otomatik ve 15 adet mermi kapasiteli şarjörle beslenen bir silahtır. 9×19 mm mermi ile tek ve çift (single-double action) hareketli çalışır.

– SMİTH&WESSON 38 KALİBRE TOPLU TABANCA

Amerika tarafından imal edilen ve çok eski yıllardan beri çeşitli modelleri yapılmış ve Osmanlı Devleti zamanından beri, değişik modelleri Türk Polisi tarafından kullanılmıştır. Toplu tabancalarda bir standartlaşmaya gitmek için Model 10 seçilip, ülkemiz koşullarına uygunluğunu sağlamak için namlu el kalınlığı, çerçevenin üst kısmının kalınlığı ve top yuvalarının kalınlığı, orijinal modele nazaran kısmen arttırıldığı gibi, kabzası da taşıma ve kullanma kolaylığı sağlandığından, talep üzerine yuvarlak şekle getirilmiştir.

Sağlam bir çerçeve içinde, sola doğra açılır ve kapanır, 6 adet 38 kalibre fişek kapasiteli bir silindiri mevcuttur. Single ve Double action ateş edebilir. Tabancada hiçbir emniyet parçası yoktur. Fakat tetik çekilmedikçe, horoza dışarıdan yapılacak çarpma ve darbeler veya tabancanın yere düşmesi ile ateş alması mümkün değildir. 7,5 cm olan namlu uzunluğunda 4 adet set bulunur. 1994’de standart dışı ilan edilmiştir.

– RUGER P 85

Polis Teşkilatımızda kullanılmak üzere Amerika’dan ithal edilen Ruger P85 tabanca, geri tepme sistemiyle çalışan 9 mm Parabellum fişek (9×19 mm) istimal eden, 16 fişek kapasiteli, single-double action, yarı otomatik tabancadır. Özel alaşımı sayesinde boyamaya ihtiyaç duymaz ve çevre şartlarından etkilenmez. 1994’de, standart dışı ilan edilip, CZ 75 B silahlarla değiştirilmeye başlanılmıştır.

– CZ 75 B TABANCA

Emniyet teşkilatımıza 1993 yılında giren CZ 75B, (9×19 mm) mermi sarf eden, tamamı çelik alaşımdan imal edilen, tek ve çift hareketle çalışan, kolayca sökülüp-takılabilen bir silahtır. Her türlü hava şartlarında çalışabilen ve dünyada 7 ülkenin askeri ve polis teşkilatında kullanılan TANK TABANCA olarak anılan bir silahtır.

– MP-5 MAKİNALI TABANCA

Batı Alman Heckler-Koch firmasınca imal edilen 9 mm Parabellum fişek atabilen yarı ve tam otomatik pozisyonlarda atış yapabilen makineli tabancadır. Geciktirici makaralı kilitleme sistemiyle çalışır, namlusu sabittir ve 30 mermi kapasiteli şarjörle beslenir. Teşkilatımızda uzunluk ve namlu özelliğine göre değişik tiplerde kullanılmaktadır. Dipçik uzunluğuna göre, açılır ve kapanır dipçikli ve sabit dipçikli modeller vardır. Açılır-kapanır dipçikle 19 ecm. Kısalabilmektedir. Ayrıca, yakın savunma ve koruma ve araçta kullanım amacıyla namlu ve dipçik kısımları küçültülmüş(kısaltılmış) MP-5K modelleri kullanılmaktadır. Namlu özelliğine göre ise, 22 kalibrelik şarjör ve namlu ile değiştirilerek eğitim amaçlı hale getirilebilmektedir.

Teşkilatımızda yaygın olarak kullanılır. Üstün atış hızı ve gücü ile, dünyada gözde silahlar arasındadır.

– G-1 HAFİF OTOMATİK TÜFEK

Serbest dünyada geniş çapta yayılmış bir silah olup, birçok Nato ve diğer ülkeler tarafından kullanılmaktadır. G-1 tüfek, 7,62 mm Nato mermi kullanan, gazi ile işleyen ateşlemeden önce, mekanik olarak kilitlenen bir mekanizmaya sahiptir. Yarı ve tam otomatik atış yapabilen, hafif makineli tüfektir. Açılır-kapanır çatal ayakları sayesinde, teşkilatımızda nişancı tüfeği olarak kullanılmaktadır.

Sayılan silahlar, teşkilatın değişik birimlerinde, ihtiyaca göre kullanılmaktadır. Emniyet Teşkilatımızda yukarıda sayılan silahlar, bütün birimlerde kullanılmaktadır. Özellikle kısa namlulu tabancalar ve MP-5 makineli tabanca bütün birimlerde, G-1 silahlar ise genelde Çevik Kuvvet birimlerinde kullanılır. Bunun yanında, Özel Harekat birimlerinde, görev ve sorumluluklarına binaen, çok gelişmiş ateş gücüne sahip ve gerilla tipi silahlar bulunmaktadır.

Bunları isim ve kısa özellikleriyle sayacak olursak………

– AK-47 KALASHNİKOV OTOMATİK TÜFEK

Açılır-kapanır ve sabit ağaç dipçikli modelleri vardır. Eski SSCB ve Doğu Bloku ülkeler tarafından yaygın olarak kullanılır. (7x62x39 mm) fişek atar, 30 fişek kapasiteli standart şarjör kullanır.

– KALASHNİKOV AKM  MAKİNELİ TÜFEK

Kalashnikov otomatik tüfeğin, makineli tüfek modelidir. Metal mayonlu şerit ile sağdan beslenen, hafifliği ve ağır şartlara dayanıklılığı ile, dünyanın pek çok tarafından gerilla tarafından ve özel timler tarafından kullanılmaktadır.

– M16 COLT OTOMATİK TÜFEK 

Amerikan yapımıdır. 5,56 mm NATO mermi istimal eden, 20 mermi kapasiteli şarjör kullanan, son derece hafif ve dayanıklı uzun namlulu silahtır. Tam ve yarım otomatik atış yapabilir. Özel Harekat timlerinde AK-47 ile birlikte standart silah olarak kullanılır. Değişik modelleri mevcuttur, bunlar…

  • M-16 Comando

Açılır-kapanır dipçiği ve kısaltılmış namlu boyuyla daha çok Özel Harekat Tim Amirleri tarafından kullanılır. Kısalığı ve hafifliği dışındaki bütün özellikleri M 16 ile aynıdır.

  • M-16 Corobine

Seri ve tek atışın yanı sıra üçlü atışta yapabilen, çatal ayaklı, hafif otomatik tüfektir. Şerit veya şarjörle beslenir.

  • M-16 Rifle

Standart M-16 silahın namlusunun altına yerleştirilmiş bir bomba atar ( louncher ) mekanizma vardır. Kısa mesafede ( 50 m ) son derece etkili bomba atar mekanizması ile oldukça etkili bir silahtır.

  • G-3 Otomatik Piyade Tüfeği

G-1 tüfeğin benzeridir. Fakat çatal ayağı yoktur. Alman H&C firmasının yapımıdır. Dünyada pek çok batı bloku ordunun ve Türk Ordusunun standart piyade tüfeğidir. 7×62 mm üstünlüğü ile son derece güçlü bir silahtır. Özel Harekat timlerimizce az da olsa kullanılmaktadır.

  • Shot Guns ( Pompalı Silahlar )

Özellikle “Binaya Giriş “ operasyonlarında ihtiyaç duyulan bu tür silahların değişik modelleri, timlerimizce kullanılmaktadır.

  • Snipers (Stair Dürbünlü Tüfekler )

Timlerimizin kuruluşunda olan, gerek çatışmalarda, gerek rehine operasyonlarında ihtiyaç duyulan dürbünlü keskin nişancı tüfeğidir. 7×62 Nato mermi kullanır. Timlerimiz tarafından, diğer silahlar gibi başarıyla kullanılmaktadır.

FN MAKİNELİ TÜFEK

“Çılgın Kız” olarak adlandırılır. Seri atış hızı ayarlanabilen hafif ve kısa boya sahip makineli tüfektir. Üstün teknoloji ürünü bu silah, timlerimizin standart destek silahıdır. 

– ROKETATARLAR

40 mm, 60 mm ve 70 mm çaptaki roketatarlar kullanımdadır. RPG-7 ve tek kullanımlık LAW silahların en yaygın olanıdır. 

– HAVANLAR

MKE yapımı 60 mm lik Komando Havanları, tim harekatına uygunluğu açısından kullanılmaktadır.

Bu silahların yanı sıra, zırhlı araçlara monte edilmiş 12,7 mm’lik uçaksavar silahları, gece görüş dürbünleri ve gelişmiş pointerler de teşkilat literatüründe yer almaktadır.

 

– SONSÖZ –

Emniyet Teşkilatımızda, son yıllarda görülen hızlı gelişmeye paralel olarak her gün  teknolojinin son ürünü silahlar teşkilatımız bünyesine girmekte v e teşkilat mensuplarımız tarafından kullanılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAKLAR                      :

 

-Polis Akademisi Müzesi

-Silah Bilgisi ve Atış Ders Kitabı

-Jone’s Defence Weekly

-İnternational Defence Rewiev