Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

POLİS MESLEK ETİK’İ


 Muammer GÜVEN

                                                                                              Komiser Yardımcısı

                                                                                  Ankara Gölbaşı İlçe Em.Md.lüğü

Etik; bütün dünya toplumları tarafından kabul edilen toplumdan topluma değişmeyen değer yargılarıdır. Etik kelimesi dilimize yabancı dillerden geçmiştir. Etikkelimesinin Türkçe karşılığı Ahlak kelimesi gelmekte ise de Ahlak kelimesi içerik olarak Etik kelimesinin içermiş olduğu anlamı tam olarak ifade etmemektedir. Çünkü Ülkemizde Ahlak değerleri bölgeden bölgeye il’den il’e, hatta İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerde semtten semte değişiklik göstermektedir. İstanbul’da Kadıköy’deki halkın kültür düzeyi ile Bağcılar ve Eyüp semtindeki halkın kültür düzeyi farklı olduğundan değer yargıları da farklıdır. İstanbul da Moda’daki halkın giyim kuşamı ile Eyüp’teki vatandaşlarımızın giyim kuşamı çok farklıdır. Oysa Etik kelimesinin içermiş olduğu değer yargıları toplumdan topluma değişmez. Etik kelimesini birkaç örnekle açıklayacak olursak Yalan Söylememek, Dürüst Olmak, Çalışkan Olmak, İnsan Haklarına Saygılı Olmak, Temiz Olmak, Yasalara Uymak…. gibi örnekler vererek açıklamak mümkündür. Sıralamış olduğumuz tüm bu değer yargıları tüm dünya toplumları tarafından kabul edilen değer yargılarından sadece birkaçıdır. Bizim mesleğimiz polislik olduğundan dolayı bizimde uymamız gereken Etik değerlerimiz vardır. Bunları sıralayacak olursak;

            -Meslekî Profösyönellik.

            -Meslekî Sorumluluk.

            -Eleştirilere Açık Olmak.

            -Sebaatkar Olmak.

            -İnsan Haklarına Saygılı Olmak.

            -Tarafsız Olmak.

            -Kanunlara Riayet Etmek.

            -Doğmatik Olmamak.

            -Güvenilir Olmak.

            -Sevgi.

            -Peşin Hükümlü Olmamak.

            -Adaletli Olmak.

            -Özel Hayata Saygılı Olmak.

            -Sır Saklamak.

            -Tutumlu Olmak.

            -Örnek Kişilik Sahibi Olmak.

            -Mesleğimizi Kendi Çıkarlarımıza Uygun Olarak Kullanmamak…

Yukarıda sadece birkaçını sıraladığımız bu değer yargılarımıza bütün meslektaşlarımızın asgari ölçüde uyması gerekir. Polis kendisine kanunlarla verilen Güvenlik ve huzuru sağlama görevini, vatandaşın memnuniyetini ve personelin önemi ve değerini de göz önünde bulundurarak görevini en verimli şekilde ve hızlı bir biçimde yerine getirilmesini kendisine rehber edinmiştir. Günümüz şartlarında yapmış olduğumuz mesleğimizin ne derece zor şartlarda yapıldığı meslektaşlarımızın ne fedekarlıklarda bulunduklarını insanlarımızın artık taktir etmemeleri ve görmezlikten gelmeleri mümkün değildir.

Toplumda yaşayan insanlar güvenlik açısından polise muhtaç durumdadırlar. İnsanların fizyolojik ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacından hemen sonra güvenlik ihtiyacı meydana gelir, bunu da toplumumuza şu anda sağlayan kurumların başında Emniyet teşkilatı gelir. Bu teşkilatın mensupları şunu iyi bilmelidir ki yapmış oldukları meslekleri çok kutsaldır.

 İnsanlar ancak polisler görevlerinin başında ise sokaklarda geziyorlarsa işyerlerini kapattıktan sonra evlerinde rahat bir şekilde istirahate çekilebilmekte ve huzurlu olarak uyuyabilmektedirler. Arkadaşlarımız mesleğimizin kutsal bir meslek olduğunu bilmekte fakat haklı olarak çoğu zaman yaptıkları işin karşılığını alamamaktan serzeniş de bulumaktadırlar ve bu konuda haklı oldukları kanısında onlara katılmamak elde değil, şu konuda gözardı edilmemelidir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu şartlarda bu imkanlarla meslektaşlarımıza sağlanan Polis Meslek Etik değerlerini kendilerine rehber edinmeli etik değerlere saygılı olarak görevlerini yapmaları, kendilerini sürekli değişen teknolojiye açık tutmalı teknolojiden ve yeniliklerden kendine pay çıkarmalı sırtını dönmemelidir. Çağın Polisi olarak ta eleştirilere açık olmalı kendisini halktan soyutlamamalı, toplumla kaynaşmalıdır. Polis mesleğinde karşılaşacağı güçlüklerden yılmamalı sebatkar olmalı yanlışlarını iyi analiz etmeli bunlardan ders çıkarmalı ve bunları bir daha tekrarlamamalı, toplumda örnek kişilik sahibi olmalıdır.

Polis Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle güvence altına alınmış insan haklarına saygılı olmalı, insanların özel hayatlarına ve görevi icabı öğrenmiş olduğu insanlara ait gizli kalması gereken konuları sır olarak saklamalıdır. Polis de çağa ayak uydurarak eğitim seviyesini yükseltmek amacı ile Polis Okulları, Polis Meslek Yüksek Okullarına; Polis Akademisi, Polis Güvenlik Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüş ve verilen eğitimle çağın şartlarına uygun amir ve memurların yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

Teşkilatımız çağın şartlarına uygun olarak her dalda branşlaşmaya gitmekte ve konusunda uzman elemanlar yetiştirmekte ve teknik personel sayesinde bu güne kadar aydınlatılamamış ve faili meçhul olarak kalan olaylar aydınlatılmıştır. Polisin en önemli görevi suçları oluşmadan önlemesi konusudur fakat halkımız bu konuda yeterince aydınlatılmadığı için Polisin suçları oluşmadan önlemek için araçlarıyla ring halinde dolaşmaları hakkında  halkımızda yer etmiş bulunan “yakıt bedava, araç bedava, gez babam gez” tezi yeterince çürütülemediğinden, halkımızın polisin önleyici görevi hakkında aydınlatılmasına devam edilmesi gerekmektedir.

Ülkemizin ekonomik şartlarının düzelmesi halinde de kendilerine sağlanan imkanların ve çalışma şartların iyileştirileceğinden teşkilat mensuplarımızın şüphesi olmamalıdır.

 

Bütün meslektaşlarımı saygıyla selamlıyorum.