Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

İLİMİZİN GENEL TRAFİK DURUMU

SUNUŞ

 

                                                                                  Ender KAPLAN

                                                                                                           Ank.Trf.Dnt.Şb.Md.

 

İl’ilimiz bulunduğu çoğrafi konum itibarı ile Avrupa ve Asya ülkelerinin kullandıkları karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Başkent ve Metropolitan il oluşu bunun neticesinde uluslar arası E 88 ve E90 karayollarının il merkezinden geçmesi Hükümet Merkezinin,Bakanlıkların,Kuvvet Komutanlıklarının,Kamu temsilciliklerinin, hastane ve eğitim kurumlarının çok oluşu mevcut olan yaya ve taşıt trafiğinin yoğunlaşmasına sebebiyet vermektedir.

Belediye sınırları içerisinde 1234 Cadde,12.163 Sokak,30 Meydan,20 Bulvar ve 600 adet Kavşak olmak üzere 4100 Km. olan karayolu ağı vardır.  Sayın Ankaralılara  en iyi hizmeti 12/12 çalışma esasına göre  723  personel 232 araç ile 24 saat hizmet  vermekteyiz.

Son yıllarda Ülkemizde ekonomik ve kültürel değişikliğin sonucu olarak köylerden kentlere göçün çoğalması,İl’imizde de olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu nedenle plansız ve proğramsız alt yapısız şehirleşme ile beraber trafik sorununu da beraberinde getirmiştir.

Ayrıca Başkent oluşu nedeniyle denetleme hizmetlerinin yanında bizi en çok meşgul eden konu da Devlet erkanının ve Yabancı Devlet büyüklerinin her iki yolumuzdan daha sık geçmesi ve eskortluk görevimiz çok yoğun ve sorumluluk isteyen bir durum arzetmektedir.

Bu hizmeti sürdürürken personelimizin eğitim ve öğretimine,bilimsel araştırmalara dayalı olarak en etkili proğramlar çerçevesinde oluşturmaya ve mesleki bilgilerini de iyileştirme azmi ve gayreti içindeyiz.

Ülkemizde güncelliği devam eden ve bazen bir savaş kadar can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarının meydana geldiğini radyo,televizyon ve basından izleyerek bazen bizzat yaşayarak insanların yok olmasına,astronomik rakamlara varan mal kaybının meydana gelmesine tanık olmaktayız.

Yıllardan beri denemek ve uygulamak suretiyle bir esasa bağlanan trafik kuralları ve buna bağlı olarak işaret ve levhalarının polisin yapmış olduğu düzenleme ve denetleme tedbirlerinin yetersiz kaldığı,istenilen düzeyde mal ve can güvenliğinin sağlanamadığı bir gerçektir.

18 Haziran 1985 tarihinde yürürlüğe giren 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı yönetmeliklere göre,başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü,Milli Eğitim Bakanlığı,Tarım Bakanlığı,Orman Bakanlığı,Sağlık Bakanlığı ve Belediyeler yolların açık bulundurulmasından,eksikliklerin tamamlanmasından yükümlü olmasına rağmen ne yazık ki meydana gelen trafik kazalarının faturası polise çıkartılmaktadır.

Genel olarak yollarımızın artan trafik yoğunluğu karşısında ihtiyaca cevap verememesinin yanı sıra yapılanların da istenilen düzeyde olmadığı,işaretlemelerin  zamanında tamamlanmadığı, bunun yanı sıra gerek araç sürücülerinin ve gerekse yayaların uyması gereken kurallar konusunda temele dayalı köklü bir trafik eğitimine ve bilgisine sahip olmamda sorunu büyütmektedir.

Trafik polisi asli görevi olan denetim hizmetlerine yeterince zaman bulamamaktadır. Bunların yanında mevcut kadromuzla trafik hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi için zor şartlar altında yetersiz  sayı ile gece  gündüz  12/12 çalışma sistemi ile çalışmaktayız ve çoğu zaman yukarıda ifade edilen nedenlerden dolayı çalışma sürelerimiz 12 saatin üzerine çıkmaktadır..

Genel olarak artan araç sayısına karşın yeni yolların ve köprülerin,alt ve üst geçitlerin yeterince yapılmadığı gibi mevcut yollarımızın da alt yapı,yağmur suyu,pis su,kanalizasyon)kanallarının yapımı dolayısıyla Başkentimizin zaten yoğun olan trafiğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuzlukların yanı sıra gerek sürücülerin gerek yayaların sorumsuzca davranışları trafik kazalarının artışına sebep olmaktadır.

 

 

İlimizin trafik durumunu sayılarla aşağıdaki şekilde anlatmamız mümkündür

 

                                1.İL’İMİZİN GENEL TRAFİK DURUMU

                                  

            İlimizin coğrafi konumu; Anadolu”nun merkezi bir yerinde olması Uluslararası E 88,E 89 ve E 90 devlet karayollarının il merkezinden geçmesi, Başkent oluşu, Bakanlıkların,Kuvvet  Komutanlıklarının,kamu kurum ve kuruluşlarına ait genel müdürlüklerin,yabancı devletlere ait temsilciliklerinin,ilimizde bulunması sebebiyle diğer şehirlerimize göre ayrı bir özellik arzetmektedir.

Son yıllarda,ülkemizde ekonomik ve kültürel değişikliğin sonucu olarak, köylerden kentlere akının çoğalması,ilimizde de olumsuz etkilerini göstermektedir.Bu nedenle plansız ve proğramsız,alt yapısız şehirleşme ile beraber trafik sorununuda beraberinde getirmiştir.

            Bu gün için ilimizde;(Belediye sınırları içinde)

            30       adet meydan,

            20       adet bulvar,

            1.234 adet cadde ve 12.163 adet sokak olmak üzere toplam uzunluğu 4100 km.olan karayolu  ağı vardır.  Diğer kuruluşların kanal çalışmaları akan trafik de olumsuzluk yaratmakta ise de Sayın Ankaralılara en iyi hizmeti vermek için gece ve gündüz büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmekteyiz.

            Bu karayolları üzerinde;düzenlenmiş  600 adet kavşak mevcuttur.

            Bu kavşaklarda;

            300 adet sinyalize edilmiş,

sinyalize edilmiş kavşakların,

            219 adedi bilgisayara bağlı olarak,

              56 adedi otomatiğe bağlı olarak,

              25 adedi de flaşta çalışmaktadır,

      İlimizde 2001 yılı Aralık  ayı sonu  itibariyle;

  • 648.834     adet otomobil,
  • 16.805     adet minibüs,
  • 78.122     adet kamyonet,
  • 43.572    adet kamyon,
  • 12.348    adet otobüs,
  • 5.142     adet jeep,
  • 27.437    adet traktör,
  • 10.938    adet motosiklet
  • 4.894     adet çekici
  • 956     adet ambulans
  • 2.249     adet tanker olmak üzere toplam  849.297 adet motorlu araç tescili vardır.                 Bu araçlardan;
    • l.323       adet belediye otobüsü,
    • 200       adet halk otobüsü(Mavi)
    • 26        adet çift katlı halk otobüsü
    • 285        adet toplu taşım aracı (yeşil)
    • 2.234       adet ticari minibüs,
    • 7.700       adet ticari otomobil,   (l.850) adet taksi durağı
    • 1.142       adet özel servis otobüsü,
    • 3.339        adet servis minibüsü,

                   200      adet askeri servis aracı olmak üzere, l6.449 Şehir içinde toplu taşımacılık yapmaktadır. bu araçlar günün her saatinde trafik içerisinde bulunmaktadır.

             Ayrıca,Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araçlardan 5.500   adedi  otobüs terminaline giriş ve çıkış yapmaktadır.Bunların dışında bazı ilçelerden yolcu taşıyan belediye otobüsleri, halk otobüsleri,minibüsler ve özel servisler bu sayıya ilave edilebilir.   

               İl’imiz Tescil Şubesinden,kuruluşundan 31/12/2001 Tarihine kadar(1.096.207) kişiye sürücü belgesi verilmiştir.

               

               b)TRAFİĞİN DENETİM VE DÜZENLENMESİ

             İlimizin trafiğinin daha etkin denetleyip,hizmetin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla il merkezi trafik yönünden iki bölgeye ayrılmıştır.

            1.Demiryolunun güneyinde kalan kısıma l.BÖLGE;

            2.Demiryolunun kuzeyinde kalan kısıma 2.BÖLGE, adı verilmiştir.

            Bu bölgelere trafik düzenleme ve denetleme büro amirliğine bağlı olarak bölge amiri tayin edilmiştir.

  • Bölgelerin trafik yoğunluğu durumuna göre araç ve personel dağılımı yapılmıştır.

            Şehiriçi trafiğinin denetlenmesi için  de gece denetleme amirliği oluşturulmuştur. Gece görevi yapan tüm ekiplerin sevk ve denetlenmesi görevi  verilmiştir.

       Bu duruma göre ;

                  1.BÖLGEDE:

  • 35     Ekip,
  • 04     Radar ekibi ve sivil ekip,
  • 11     Çekici (Vakıf)
  • 22     Motorsikletli görevli,
  • 103   Yaya görevli olmak üzere toplam (199 ) personel

      

    

 

      2.BÖLGE:                                                       

  • 30     Ekip                                                                   
  • 05     Radar ekibi ve sivil ekip,                                 
  • 09     Çekici,                                                              
  • –       Motosikletli görevli,
  • 38     Yaya görevli olmak üzere toplam ( 112) personel,

                 G E C E D E  ;

  • 20         Ekip   
  • 04        Çekici (2 Vakı )
  • –            Motosiklet ekibi,
  • 01         Radar ekibi
  • .   08         Yaya görevli olmak üzere toplam ( 51  ) personel görev yapmaktadır

            Günün 24 saatinde toplam 362 adet personel bizzat cadde ve sokaklarda trafiğin düzenlenmesi ve denetlenmesi için görev yapmaktadır.

            Geriye kalan  361 adet personelimizde Protokol,Kaza inceleme,Büro hizmetleri ile Nöbet istirahatlisi, İzin, Kurs, Geçici görev, Açık ve Doktor istirahatlisidir.

            Bölgelerde görev alan yaya ve motorize görevlilerimiz,trafiğin pik saatinde kavşak ve caddelerde trafik akışını sağlamak için çalışmakta bunun dışında kalan mesai saatlerinin büyük bir bölümünü ise protokol geçiş ve gezileri için görev almakta bu çalışmalardan arta kalan zamanlarda ise park temizliği ile denetim hizmetlerini yürütmeye çalışmaktadır.

            Maalesef trafik polisinin asli görevi olan denetim hizmetlerine yeterince zaman bulunamamaktadır. İlimizin büyük bir bölümüne denetim ve düzenleme hizmetleri götürülememektedir. ÖRNEĞİN; Ostim, Şentepe, Güzelevler, Etimesgut, Türközü  gibi  sayabileceğimiz yerleşim merkezine ancak önemli bir olay vuku bulduğu zaman trafik ekibi gönderilebilmektedir. Bu yerlerde denetleme imkanı zamanzaman yapılmaktadır. Yine bu yerlerde etkili bir denetim yapmak için planlar yapılmakta ise de personel yetersizliği sebebiyle devamlı yapılamamaktadır.

            Görevlileremiz daha çok Atatürk bulvarı,İnönü bulvarı, Libya caddesi .Necatibey caddesi,Gazi Mustafa Kemal bulvarı, KazımKarabekir caddesi,İrfan Baştuğ caddesi,Cemal Gürsel caddesi,Samsun ve  Konya yolu gibi protokol yolları üzerinde görev yapmaktadır.

            Mevcut kadromuzla,trafik hizmetleri en iyi şekilde yürütülmesi için zor şartlar altında yetersiz bir sayı ile  gece ve gündüz olarakcansiperhane çalışmaktayız ve çoğu zaman çalışma sürelerimiz l2 saatin üzerine çıkmaktadır.

     6.HİZMETİN YÜRÜTÜLMESİNDE  KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLAR VE ÖNERİLER

 

                                   A.  SİNYALİZASYON:

            Sorunları:

            1. İlimizin sinyalizasyon sistemi takriben 20 yıl önceki trafik yoğunluğu dikkate alınarak proğramlanmış olup, günümüzün trafiğine kifayetsizdir.

            2.Sinyalizasyon  sistemi faaliyete geçirdiği tarihten günümüze kadar yeniden programlanmıştır.

            3. Alt yapı çalışmaları nedeniyle, birçok kavşaklarda bilgisayar bağlantısı kabloları tahrip olmuş ve merkezi sistem irtibatı kesilerek sinyalize ışıklarının bir çoğu müstakil çalışmaktadır.

            4. Kavşaklar arasındaki mesafe ve hız faktörü dikkate alınarak belli bir hızla gidilmesi halinde her kavşakta yeşil ışıktan geçme(yeşil dalga sistemi) gerçekleştirilememiştir.

            5. Sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğundaki,sportif faaliyetler,Devlet Büyüklerimizin geçiş güzergahları, Milli ve Milletlerarası yarışma ve törenlerde,ekstra bilgisayar bağlantılı proğram geliştirilememiştir.

           6. Kavşaklar arasındaki trafik akımını süratli bir şekilde sağlamak,yaya ve taşıt trafiği dikkate alınarak kısa süreli fakat uyum içinde trafiğin muhtelif istikametlere açılıp kapanması arzu edilen zamanlarda yapılamamaktadır.

           Maalesef taşıt trafiğine uzun süreli kırmızı yanması nedeniyle sürücüler sabırsızlık gösterip kırmızı ışık ihlali yapmaktadırlar.Aynı durum yayalar içinde geçerlidir.

            7. Sinyalizasyonun eski sistem olması nedeniyle,sık,sık arızaya geçmektedir.Arızaları zamanında ve süratli giderilmektedir.Sönen lambaların yerine yenileri uzun süre takılmamaktadır.

            Sinyalizasyon ekibi ile trafik kuruluşları arasında heran irtibat sağlanamamaktadır.

            Bu tür basit arızalarda bile polis kavşağa intikal edinceye kadar trafik düğümlenmektedir.Bu nedenle çoğu kavşaklarda trafik polisinin görev yapmasını zorunlu kılmaktadır.Kavşak sistemi tamamen polis gücüyle çalışmaktadır..

                                               ÖNERİLER;

            1.Sinyalizasyon merkezi,bugünün teknolojisine uygulanarak bilgisayar sistemine bağlanmalıdır.

            2. Sinyalizasyon konusunda uzmanlaştırılan firmalar ile irtibata geçirilerek,sistemin bakım,onarım,trafik sayımlarının değerlendirilmesi ve trafik saatleri,Milli bayramlar,sportif faaliyetler,yangın,asayiş durumu gibi çeşitli zamanlarda ihtiyaca göreproğramlanmalıdır.

            3.Sinyalizasyon sistemi,çalıştırması için trafik polisine devredilmelidir..

            4. Emniyet Müdürlüğümüz Muhabere ve Elektronik şube Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak  ta olan KAPALI DEVRE TV sisteminin biran önce kurularak sinyalizasyon sistemi ile birlikte tek elden faaliyete geçirilmesi,

            5. Şehrin mevcut trafiğine işlerlik kazandırmak,trafiğin yoğunluğunun ortadan kaldırıması için kavşaklar arasında uyum sağlanmalı her semt,cadde ve bulvarlarda YEŞİL DALGA proğramları geliştirilmelidir.

            6. Trafiğin her geçen gün değişen şartlarına göre sık,sık sayım yapılarak bilgisayar proğramı düzenlenmeli,bu bilgisayar proğramıiçin yeteri kadar otomatik sayım yapan dedektör cihazları satın alınmalıdır.

            7. Sinyalize edilmiş,bazı önemli ve krıtik kavşaklarda ÖRNEGİN,Anatamir Kavşağı,Genel Kurmay Kavşağı,Kızılay Kavşağı,Ulus kavşağı,Kavaklıdere kavşağı polis tarafından elle kumanda edilen sistem geliştirilmeli,gerektiğinde ışık ayarlaması polis tarafından yapılmalıdır..

                                   B.YOLÇİZGİLERİ:

            Sorunları:

            1.Trafiğin disiplinize edilmesinde nizam ve intizamın sağlanmasında yol çizgilerinin önemi büyüktür.

            Yol çizgileri yönlendirici,yol gösterici,eğitici bir şekilde düzenli olarak çizilmelidir.

İlimizdeki bulvar ve caddelerde yol çizgileri düzenli ve kullanışlı değildir. Birçok yerde de yoktur.

            2.Çizilen yol çizgileri,kısa bir süre sonra kaybolup gitmektedir.

            3. Çizilen yol şerit çizgileri,kavşak,yaya geçidi,taşıt yollarını ayırıcı bir şekilde intizamlı olarak yapılması gerekirken bu hususu riayet edilmemiştir.

            4. Birçok Avrupa devletlerinde,dikey işaretleme sistemine son verilerek yatay işaretleme sistemi geliştirilmiştir.Bu sistemin daha eğitici ,etkili ve ekonomik olduğu tesbit edilmiş olmasına rağmen ülkemizde bu sistem uygulanmamaktadır.

           5.Yol çizgileri,kentlerin fiziki görünümünü güzelleştirdiği gibi modern bir görünüm arzetmektedir. Bir diğer anlamda şehrin makyajıdır.

           6.Yol çizgileri bulunmayan cadde,sokak ve karayolunda trafiğin seyri gayri nizami adeta çarpışanan otoların seyrini andırmaktadır.

                               ÖNERİLER :

            1. Yol çizgilerinde kullanılan boyaların uzun ömürlü olması kolayca silinip kaybolmayacak kalitede olmalıdır.

            2. Yol çizgilerinin en kısa sürede çizebilecek makinalar kullanılmalıdır.

            3. İlmizdeki mevcut bulvar,cadde ve sokalardaki yol çizgilerinin noksansız olmalıdır ve devamlı şekilde kontrol edilmeli silinen yerler yenilenmelidir.

            4. Şehir içindeki  yollardaki yönlendirici çizgiler yatay duruma getirilmelidir.

            5.Yaya gecitlerindeki ve  park yerlerine ait  çizgiler biran önce çizilmelidir.

            6.Yaya geçitleri ile  okul geçitleri civarında TERMO PLASTİK hız kesiciler yapılmalıdır..

              C.YASAK-TAHDİT İŞARET LEVHA VE CIHAZLARININ GÜNÜN ŞARTLARINA UYDURULMASI VE SEMT TRAFİĞİNİN YENEDEN DÜZENLENMESİ:

            1.Trafiğin düzen ve güvenliğinin sağlanmasında önemli yeri yeri bulunan her türlü yasaklayıcı,kısıtlayıcı,yönlendirici,nitelikteki işaret,levha ve cihazların, dikimi, bakımı karayolları trafik yasasına göre karayolunun bakımı, yapımından sorumlu kuruluşlara verilmiştir.Hal böyle iken İlimizde bu tür cihaz ve levhaların yeterince bakılıp onarılmadığı uygun nitelikte olmadığı,

            2.Bazı trafik işaret levhaları ile ışıklı cihazların sürücüler tarafından rahatlıkla görülmediği (Ağaç dalları arasında kalmaları sebebiyle)

          3. İlimizin muhtelif semtlerinde taksi durağı,park yasağı ve park yerlerine ait levhaların kişi ve kuruluşların doğrultusunda konulmuş oldukları,

            4. Bu şekilde bir işaretleme trafiğin disiplinliğine kargaşasına ve birbiriyle çelişki teşkil eden bir yığın problemi beraberlerinde getirmiştir.

            5. Semtlerdeki cadde ve sokaklar bir bütün halinde ele alınarak bağlantı noktaları kavşak sistemleri gidiş ve dönüş noktaları, park yasakları, park alanları belirlenmemiştir.

                               ÖNERİLER:

    1. Üniversiteler başta olmak üzere, çeşitli kuruluşlardaki şehir planlayıcısı  mühendislerin koordinatörlüğünde, karayolları, belediye ve trafik kuruluşlarından oluşan teknik bir heyetin,

            a)Belli bir plan  ve proğram dahilinde merkezi semt ve caddelerden başlamak üzere, yeniden bir ulaşım etüdü yapılması,

            b)Ana bulvar, cadde ve sokaklara öncelik tanınmak üzere bir etüd bütün çevre semtlere yaygınlaştırlmalıdır.

            c)Her semt cadde ve sokak imar planı haritaları üzerinde ayrı ayrı projelendirilerek hangi cins yasaklama ve işaretlemelerin nerelere konulabileceği belirlenmeli ihtiyaç duyulan levhaların sayıları ve yerleri tesbit edilmelidir.

            2. Hazırlanan projeler il trafik komisyonunundan öncelikle geçirilerek derhal uygulamaya konulmalı, getirilen yeni düzenin basın, radyo ve televizyondan kamuoyuna duyurulmalı,

            3. Belediyeye ait trafik işaretlerinin, aksatılmadan zamanında geçikmesiz olarak dikilmelidir. Karayolları genel müdürlüğü içinde de bu durum geçerlidir.

            4. Önceden konulmuş olan mevcut trafik işaret levhaları bugünün trafiğine yeterli değilse veya ters düşüyorsa  derhal söktürülerek ihtiyaç duyulanlar  dikilmelidir.

            5. Yasak ve tahdit işaretleri, sürücülerin kolaylıkla görebileceği yerlere dikilmeli, işaretler, reklam, ilan ve diğer afişlerle kapatılmamalı ve yakın mesafelere dikilmemelidir.         

            6. Şehir içindeki anayol ve tali yol işaretlemeleri yapılmalı kavşak yaklaşım levhaları dikilmelidir.

            7. Şehir içinde tek istikametli yol uyğulamaları yapılmalı otobüs, taksi durakları kavşak sistemine yakın olmamalı duraklar cep içine alınmalıdır.

            8. Trafik akımını hızlandırmak ve trafik emniyetini sağlamak amacıyla, ana arterler üzerinde kavşak sistemi oluşturulmamış yerlerden sola dönüşler yasaklanmalıdır.

           

 

D.YOL YAPIM-BAKIM VE KAZI İŞLEMLERİ:

                          SORUNLAR:

            1. İlimizde yapılmakta olan kazı işlemleri, plan ve proğram dahilinde olmayıp her kurum ve kuruluş müsaade alıp kazıyaptırıdığıdan aynı cadde ve sokakta bir kaç kuruluşun kazı çalışmaları yapması trafiği olumsuz yönde etkilemektedir.

            2. Yapılan kazı çalışmaları sonunda, dolgu malzemelerinin kaliteli olmayışı zaman zaman çökmekte bu durum da akan trafiği yavaşlatmakta, hatta trafik kazalarına sebep olmaktadır.

            3, Kazılar esnasında, kazı yapan kuruluşlarca işaretlemeler ve aydınlatmalar yapılmadığından veya noksan yapıldığından, ayrıca; kazılar süresi içerisinde kapatılamadığından kazalara sebebiyet verdikleri ve bu güzergahta uzun süre trafik sıkışıklığının yaşanmasına sebep oldukları,

            4. Yapılan kazıların harfiyat taşınması esnasında taşıyıcılar tarafından caddelere toprak dökülerek kaplamayı kirlettikleri ve kayganlaştırdıklarından trafiğin tehlikeye düşürüldüğü,

            5. Bilhassa kanalizasyon, su giderlerine ait arızaların zamanında yapılamaması  nedeniyle soğuk havalarda buzlanma yaparak trafikkazalarna sebebiyet verdiği, görevlilere bilgi verilmesine rağmen zamanında yapılmadığı, akan suların trafik için tehlike oluşturduğu,

                               ÖNERİLERİMİZ:

            1.İlimizde yapılacak kazıların, kazı yapılacak kuruluşların aynı anda yapılması için gerekli koordinenin kurulması, bu çalışmaların aynı anda başlayıp aynı anda bitirilmesi  gerek trafik gerekse ekonomik açıdan faydalı  olacağı,

             2.Kazı çalışmaları esnasında kazı yapan kuruluşca gerekli emniyet tedbirlerin alınması,

            3.Kazı çalışması yapacak firma ve kuruluşların kazı yapacağı yer ve zaman hakkında  trafik denetleme şube müdürlüğüne zamanında gerekli bilgiyi vermelidir.

            4.Kazı iznini alan kuruluşların kazı esnasında gerekli tedbirleri alıp almadıkları ve kazıyı zamanında yapıp yapmadıkları, ayrıca kazıdan sonra kaplamayı aslına uygun olarak doldurup doldurmadıkları belediye görevlileri tarafından kontrol edilmelidir.          

       E-OKUL ÖNLERİNDE VE OKUL GEÇİTLERİNDEKİ SORUNLAR

            1. Okul civarında ve önlerinde  gerekli işaretlemeler yeterli değildir.

            2. Okul önlerinde sinyalize sistem veya üst geçit yapılmamıştır.

            3. Okul geçit görevlisi olmak için müracaat edenlerin sayısı yeterli değildir.

            4. ilk ve orta dereceli  okullardan,  okulların   önüne   ve   civarına   trafik   polisi görevlendirilmesi talep edilmektedir.Yeterli personel bulunmadığından istekleri yerine getirilememektedir. Ancak kritik noktalarda okul önlerinde görev yapan polislerimiz mevcuttur. Bu personel örnek gösterildiği zaman müşkül durumda kalmaktayız.

                               ÖNERİLERİMİZ:

            1. Okul civarlarına ve önlerine gerekli trafik işaretlemeleri yapılmalıdır.

            2. Okul geçitlerine üst geçit yapılmalıdır.Üst geçit yapılmayan okul önlerine butonlu sinyalize yapılmalıdır.

            3. Okul geçit görevlilerin çoğaltılması gerekir.

            4. Okul çıkış kapılarına öğrencilerin cadde ve sokağa ani olarak çıkışarını önlemek için fiziki engel konulmalıdır.

                               F- PARK SORUNU

            1. İlimizin başlıca trafik sorunlarından bir taneside park sorunudur.Park yasağını riayetsizlik, yaya kaldırımının işgali, gelişi güzel park etme, trafik nizamını bozduğu gibi kazalara da neden olmaktadır. Ayrıca akan trafiği büyük ölçüde engelemektedir. Modern kentgörünümünede çirkinlik arzetmektedir.

            2.Bilhassa ilimizde mithatpaşa,meşrutiyet, izmir caddesi, necatibey caddesi, cinnah caddesi,libya caddesi, esat caddesi, GMK bulvarı Atatürk bulvarı anafartalar caddesi, talatpaşa bulvarı, cemal gürsel caddesi, çankaya caddesi, kazım karabekir caddesi. ivedikcaddesi ragıp tüzün caddesi kızlarpınarı caddesi, fatih caddesi ve bu caddelere bağlı sokaklar tamamen park işgali altındadır.Bu örnekler çoğaltılabilir.

            3. İlimizde( 849.297) adet motorlu araç tescillidir.Bu kadar araç için ilimizde şehrin muhtelif yerlerinde 4.000 araç kapasiteli otopark yerleri mevcuttur.Araç sayısına göre çok azdır.

            4. İş yerlerinin kamu kurum ve kuruluşlarının, ikametganların kendilerine ait park yerleri olmadığından araçların park yerlerinin cadde ve sokaklardan karşılanması trafik akımını ve emniyetini tehlikeye düşürmektedir.

                                ÖNERİLERİMİZ:

            1.Yeni yapılmakta olan ikametgah, iş merkezlerine yeteri kadar otopark yeri Belediyece İmar  Kanunu titizlikle  uygulanmalıdır.

            2.İş merkezlerine, eğlence yerlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına yakın yerlere otoparklar yapılmalıdır .

            3.Her semtte araç yoğunluğu gözönünde bulundurularak umumi oto parklar kurulmalıdır.

            4.Otopark ihtiyacını cadde ve sokaklardan karşılamak isteyen kişi ve  kuruluşlara gerekli oto park izni verilmemesi.

            5.Semtlerdeki boş alanların oto park haline getirilmesi için Belediyelerin teşfik edici olması, oto park yeri olarak ayrılan yerlerin de en fazla araç alacak şekilde çizgilerinin çizilmesi gerekmektedir.

            6.Şehir merkezinde müsait cadde ve sokakların park metreli oto park haline getirilmelidir.

            7.Yeni gelişmekte olan semtlerdeki imar planında mutlaka UMUMİ OTO PARK YERLERİ ayrılmalı ve plan mutlaka uygulanmalıdır..

                                   G-TAKSİ İŞETMECİLİĞİ:

             SORUNLARIMIZ:

            1.Mevcut taksi duraklarının gerek telefonlu olanların  bir kısmı gerekse diğer duraklar cadde ve sokaklar üzerinde kurulduğundan trafiği büyük ölçüde engellemektedir. Bununla ilgili İl Trafik Komisyonununda gerekli karar çıkararak yaya ve taşıt trafiğini enğelleyen taksi duraklarının yerlerinin değiştirilmesi veya tamamen kaldırılması,

            2.Taksi duraklarının bir çoğu da kavşak sistemine yakın olarak kurulmuştur.

            3.Taksi duraklarının bir çoğu belli kişilerin inhisarı altında çalışmaktadır.

           4.Durağı olmayan taksi sürücüleri, yolcu kapmak için ana yollarda ve kavşaklarda trafiği engelleyecek şekilde bekleme yapmaktadırlar.

            5.İl trafik komisyonu kararı ile verilen miktarlar üzerinde duraklarda fazla araç bekletilmektedir. Depolama yerleri kullanılmamaktadır.

           6.Bazı ticari otomobil sürücüleri, müşterilerin yakın yerlere gitme isteklerini kabul etmemekte ve bu durumda şikayette bulunmaktadırlar.

            7.Yine bazı ticari otomobil sürücüleri, trafiğin yoğun olan kazı yapılan semtlere gitmek isteyen vatandaşları götürmekten imtina etmektedirler.

           8.Semtlerin ihtiyaçlarına göre taksi durakları ihdas edilmeyip,merkezi yerlere toplanmıştır.

            9.İmar değişikliğinden dolayı kavşak sistemi içinde kalan taksi duraklarının, yeni alınan  İl Trafik Komisyonu kararıyla yerleri değiştirilmektedir.

            10. Kavşak sistemi içerisinde kalan taksi duraklarının taşıt trafiğini engellediğinden bu durakların iptal  edilmesi veya uygun bir kesime alınması,

                                                          ÖNERİLER:

            l. Telefonlu veya telefonsuz taksi duraklarının cadde ve sokaklar üzerinden kaldırılmalı, bu durakların özel mülkiyete ait arsalar üzerine kurulmalıdır.

           2.Taksi durakları kişilerin inhisarlarından kurtarılıp,genelleştirilmelidir. Tüm taksilerin bütün duraklardan istifade eder duruma getirilmelidir.(Örneğin:Kızılay semtinden yolcu alıp K.ören’e götüren bir taksinin burada bir durağa  girerek yolcu alması).

           3.Taksilerin cadde ve sokaklarda yolcu kapmaları için bekleme yapmamaları ve caddelerde boş olarak dolaşmamaları için önleyici tedbirler alınmalıdır.

            4.Semtlerin ihtiyaçlarını gözönüne alarak uygun yerlere taksi durakları ihdas edilmedir.

            5.Taksi sürücülleri, tesbit edilen yerlerin dışında indirme ve bindirme yapmamaları için gerekli durak yerleri tesbit edilmeli ve bu sürücüler sıkı bir şekilde denetlenmelidir.

            6.Taksi sürücülerinin kılık ve kıyafetlerine, araçların temizliğine bir intizam getirilmelidir.

            7.Taksi sürücülerinin vatandaşların gitmek istedikleri her yere götürülmeleri hususunda bağlı dernekleri tarafından uyarılmalı, eğitilmeli, riayet etmediği takdirde cezai işlem uygulanmalıdır.

            8. Semt duraklarına ağırlık verilmelidir.

            9.Taksi duraklarının tamamına yakını umuma açık olup, Şoförler Odası tarafından kullanılmaktadır.

            Diğer görülen aksaklıkların ise Şoförler Odası ile gerekli kordina sağlanarak gerekli aksaklıkların suratli bir şekilde giderilmesine çalışılmaktadır.

            10. İl’imizin İmar yapısında değişiklik olduğundan ve gün geçtikçe Şehir trafiğinde trafik akımı fazlalaştığından kavşak sistemi içerisinde bulunan, trafik güvenliğini tehlikeye düşüren taksi durakları İl Trafik Komisyonu Kararıyla durak yerleri iptal edilmekte yaya ve taşıt trafiğini engellemeyecek uygun bir kesime alınmalıdır.

                                                      H. TOPLU TAŞIMACILIK:

            SORUNLAR:

            1. Belediye otobüs durakları, birbirlerine yakın olduğu gibi kavşak sistemi içinde ve kaplama üzerinde bulunmaktadır.

            2.Minibüs ve halk otobüsü durakları da belediye otobüs durakları ile iç içe girmiş durumdadır.

            3.Otobüs duraklarına hangi otobüslerin girecekleri yazılı olmadığından vatandaşlar bir kargaşa içinde duraklarda yığılmaktadır.

            4.Otobüslerin duraklara geliş saatleri belli olmadığından duraklarda izdiham olmaktadır.

            5.Belediye otobüslerinin duraklara yanaşması mümkün olmamaktadır.Çünkü körüklü otobüslerin boyları eski tip araçlara göre hayli uzundur.Birçok otobüs aynı anda durağa geldiğinden durak önlerinden iki üçlü sıralı duruşlar yapıldığından trafik akışı engellenmektedir.

            6.Minibüsler durak harici yolcu alıp indirmekte, yolcu kapmak için bir yarış haline  girmekte dolayısıylada trafiği tehlikeye düşürmektedir.Bu hareketlerinden dolayıda sık sık trafik kazalarına karışmaktadırlar.

            7.Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan personelin servis araçları belli saatlerde  ve belli bir güzergahta toplanmlarıtrafiği olumsuz yönde etkilemektedir.

            8.Toplu taşımacılıkta kullanılan minibüs, midibüs gibi araçlar trafiği yoğunlaştırmaktadır.

            9. Toplu taşımacılıkta kullanılan araçların hareket saatleri mesai saatlerine ve semtlerin ihtiyaçlarına göre ayarlanmadığından yaya ve taşıt trafiğinde düzensizlikler görülmektedir

               

  ÖNERİLER:

            1. Belediye otobüs durakları tek  tek gözden geçirilmeli  birbirine yakın olan ve kavşak sisteminde bulunan durakların yerleri taşıt trafiğine engel olmayacak uygun kesimlere alınması,

            2.Tüm durakların cep içine alınması yoluna gidilmelidir.

            3.Toplu taşımacılıkta kullanılan minibüs, midibüslerin azaltılarak bunların yerlerine büyük otobüslerin konması ve zaman içinde tüm küçük tonajlı yolcu taşıma araçlarının kaldırılması cihetine gidilmelidir. Bu durum hem ekonomik hemde hava kirliğini önleme yönünden faydalı olacaktır.   

            4. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai saatlerinin başlama ve bitiminin trafik yoğunluğunun azaltılması için farklı saatlerde düzenlenmesi,

            5. Semt arasında yolcu taşımacılığı yapan araçların hareket saatleri duraklara yazılmalı ve karşılıkılı seferler birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenmelidir.

           6.Toplu taşımacılıkta kullanılan araçların gidiş ve geliş güzergahları, günün trafik yoğunluğuna göre yeniden gözden geçirilerek düzenlenmelidir.

            7.Minibüslerin cadde üzerindeki duraklarında bekleme yapmamaları için ring sistemi getirilmelidir.