Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

Trafik Dedektifleri Projesi

polis_dergi_ocak_2014_032 polis_dergi_ocak_2014_033Dünyada her yıl trafik kazaları sonucunda yaklaşık 1,3 milyon kişi hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla kişi de yaralanmaktadır. Karayollarında saatte 150 kişi yaşamını yitirmektedir. Dünya genelinde sosyo-ekonomik maliyeti 518 milyar dolar olan trafik kazaları, ülkelerin gayrisafi milli hâsılalarının yaklaşık %1-2’sini alıp götürmektedir.

Bu tablodan en çok gelişmekte olan ülkeler etkilenmektedir. Gelişmekte olan ülkeler bir yandan ekonomik olarak güçlenmeye çalışırken, diğer yandan bu ülkelerin kalkınmaya ayıracakları kısıtlı bütçelerinin önemli bir bölümünü, hızla yükselen ulaşım hareketliliğine bağlı olarak artan trafik kazaları kayıpları alıp götürmektedir.

Türkiye bu mağduriyeti en üst düzeyde yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde her yıl kaza yerinde yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetmekte, 250 binden fazla kişi ise yaralanmaktadır. Son 30 yılda trafik kazalarında yaklaşık 160 bin kişi kaza yerinde yaşamını yitirmiştir.

Trafik kazalarının maliyetinin yıllık yaklaşık 22 milyar TL olduğu ülkemizde, nüfus ve araç sayısı paralelinde artan ulaşım yoğunluğuna bağlı olarak kaza riski her geçen gün daha da artmaktadır.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından imzalanarak yürürlüğe giren ve 2020 yılına kadar ülkemizde trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin %50 oranında azaltılmasını hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı”, trafik sorununu çözme adına atılmış önemli bir adımdır.

Eylem Planı kapsamında oluşturulan Çocuklar İçin Trafik Eğitimi Projesi, ülke genelinde kamu kurumlarınca yapılan çalışmalara destek olacak şekilde, trafik güvenliği alanında, 3-17 yaş arasındaki çocuklarda farkındalık oluşturmaya ve geleceğe trafik bilinci yüksek gençler armağan etmeye yönelik faaliyetler yürütülmesini hedeflemektedir.

Çocuklar İçin Trafik Eğitimi Projesinin, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği (PEKAY), Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı işbirliği ve OPET’in destekleri ile “Trafik Dedektifleri Kampanyası” adıyla yürürlüğe konulmuştur.

Trafik Dedektifleri Projesi ile 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve gence trafik bilinci aşılanması hedeflenmektedir. Çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında eğitimler verilmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında ayrıca; trafik güvenliğinde toplumsal duyarlılığın artırılması, trafik denetimlerinin gerekliliği konusunda kamuoyu algısının güçlendirilmesi, trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturulması yoluyla mevcut algıda değişikliğin sağlanması ile trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşüm hedefleniyor.

Trafik Dedektifleri Kampanyası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin, İçişleri Bakanımız Sayın Muammer GÜLER, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Orhan ERDEM, Bakanlıkların üst düzey bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri, vatandaşlarımız ve öğrencilerin katılımıyla 27 Kasım 2013 tarihinde Ankara Grand Rixos Otelde yapılan lansman toplantısı ile ülke genelinde tanıtımı yapılmıştır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN konuşmalarında, bakanlık olarak biz büyük bir aileyiz ve bu ailenin en önemli parçası çocuklardır düsturu ile hareket ettiklerini bu projenin de bu çalışmaları arasında önem arz eden bir proje olduğunu, aile içi şiddetle mücadeleye bağlı olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde kadına yönelik şiddet nedeni ile hayatını kaybeden kadınların sayısının 177’den 140 civarına indirildiği, ancak trafik terörü ve trafik şiddeti nedeni ile yılda 4000 ile 8000 arasında insanımızın hayatını kaybettiği bunun da en az kadına yönelik şiddetle mücadele kadar önemli bir mücadele olduğunu belirtmişlerdir.

İçişleri Bakanımız Sayın Muammer GÜLER konuşmalarında her türlü önlemin alınmasına rağmen trafikte her yıl trafik kazalarının meydana geldiği, binlerce insanımızın hayatını kaybettiği ve milyarlarca lira maddi zarar meydana geldiğini belirtmiş, trafiğin dört unsurunun altyapı, acil müdahale ve ilk yardım, denetim ve eğitim olduğunu, yapılabilecek her şeyin fiziki olarak yapılabildiği ancak bireyler eğitilmeden hepsinin boşlukta kalacağını belirterek aslında bu dört unsurun da eğitime dayandığını anlatmışlar, ayrıca çocuklara seslenerek projenin onlar için, daha iyi eğitilmeleri ve büyüklere destek olmalara için gerçekleştirildiğini söylemişlerdir.