Üst Menu
Search
Generic filters

Ana Menu

ÇORUM EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Ahmet ÖZDEMİR

Emniyet Amiri

Çorum Em.Md.Çocuk Şube Md.V.

17 Ekim 2002 tarihinde iki bayan on iki erkek polis memuru, üç bekçi takviyesi ile personel sayımız yirmi ikiye çıkartılmıştır. Belirli periyotlarla görevlilerimizin tamamı Çocuk Polisi kursundan geçirilmiştir.Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü / Büro Amirliği kuruluş, görev ve çalışma yönetmeliği 13 Nisan 2001 gün ve 24372 sayılarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün 29.05.2001 gün ve 0122 sayılı genelge yazıları ile kurulması istenilen ve ilimiz Valilik Makamının 05.12.2001 tarihli onayları ile kurulması uygun görülen “Çocuk Şube Müdürlüğü” belirtilen tarihte bir şube müdür vekili, bir komiser yardımcısı, bir bayan, iki erkek polis memuru olmak üzere toplam beş personelle Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü binasının 2.katında, idari büro ve kayıplar büro olarak faaliyetine başlamıştır. İki ay sonra Nisan 2002’de Emniyet Hizmet Binasının birinci katına (Asayiş Şube Müdürlüğünün bulunduğu kata) taşındı. İhtiyaç hissedilmesi üzerine 13.07.2002 tarihinde polis merkezlerinin kurulması ile kapatılan Sanayi Polis Karakolu Amirliği binasının gerekli tadilatı yapıldıktan sonra Çocuk Şube Müdürlüğüne tahsis edilmiştir.

22.11.2002 günü bu yere taşınılmıştır. Müstakil tek katlı bahçeli yemekhanesi, oyun alanı, dinlenme ve okuma salonundan oluşan ev ortamı şeklindeki hizmet yerimiz 20.12.2002 günü açılışı yapılarak hizmete girmiştir.

10 Ekim 2002 tarihinde Genel Müdürlüğümüzün İlimiz Çocuk Şube Müdürlüğüne tahsis ettiği 2003 Model Fiat Doblo oto getirilerek şube hizmetlerinin iki otoyla yapılması sağlanmıştır.

Şubemiz personeli genelge doğrultusunda gece gündüz etraflıca etüt çalışması yapmış ilimizde sokakta yaşayan çocuk olup olmadığını tespit etmiş, bu konu ile ilgili çocukların sosyal uzmanlarla görüşmeleri sağlanmıştır, Asayiş Şubenin geriye dönük son beş yıllık vukuatlar incelenmiş istatistik veriler ışığında mevcut olan olaylar karşılaştırılıp suça meyilli olanların tespit edilmesiyle aileleri ile görüşülmüş, kendilerine polis olarak her türlü yardıma hazır olduğumuz bildirilmiştir.

Ekonomik nedenlerden okula gidemeyenler Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne müracaat ettirilmiş, ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bilgileriyle 3 çocuğun kayıtlarının yaptırılması sağlanmıştır.

İlimizde bulunan Bally-tiner bağımlısı olan gençlerin kötü olayların ilk darbesinin kısa sürede atlatıp gerekli olan dersleri alıp yeniden eyleme geçmeleri ve topluma yararlı gençler olmalarına yardımcı olmak amacıyla sosyal uzmanlarla beraber aileleriyle görüşerek hareket etmekteyiz. Bally ve Tiner bağımlısı 14 şahıs tespit edilmiş, kullanıcılardan 4 tanesi İstanbul UMATEM’e gönderilmiş, yaşı küçük olan 10 çocuğun aileleriyle görüşülerek grup oluşmasını engelleyip Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile koordineyle sosyal çalışmacılarla görüşmeleri sağlanarak, 2003 yılı içerisinde Bally ve tiner bağımlısı çocukların huzur bozucu davranışlarda bulunmaları engellenmiştir, topluma kazandırılmaya çalışılmış, bu çalışmaların hedefe ulaştığını görmek çalışma azmimizi artırarak hayatımıza coşku katmıştır.

155 Polis imdat ve şubemiz telefonuna, çocuklarının kaybolduğunu ihbar eden ailelerle görüşülüp, genellikle kalabalık yerlerde alışverişe öncelik verilerek, yanlarında bulunan çocuklarının kalabalıkta kayboldukları veya annenin ev işleriyle ilgilenirken, çocukların izinsiz olarak dışarı çıkıp sokakta oynarken kaybolduğu şeklinde alınan bilgiler üzerine çevrede yapılan araştırmalarda halkın yardımıyla kısa zamanda çocuklar bulunarak ailelerine teslim edilerek, anne babaların daha dikkatli ve duyarlı olmaları konusunda bilgi verilmiş, 2003 yılı içerisinde bu konu ile ilgili 38 kaybolan çocuk, ailelerine teslim edilmiştir.

Sokakta refakatsiz dolaşan, simit satan, mendil satan, tartı yapan, sokakta çalışan çocuklarla yapılan görüşmeler sonucu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün bünyesinde oluşan Çocuk ve Gençlik Merkezi ile koordine sağlanarak, yaklaşık 330 çocuğun kayıt altına alınmaları sağlanmış. Bu sayede refakatsiz çocukların sokaktan uzaklaştırmaları sağlanarak, sokak tehlikesinden korumaya çalışılmış ve suça karışmaları azaltılmıştır.

Ayrıca Uluslar arası Çalışma Örgütü (İLO), Hak-İş Konfederasyonu ve Başbakanlık Aile Koruma Çocuk Gelişimi öncülüğünde şehrimiz pilot bölge seçilerek “Sokakta Çalışan Çocukların Eğitime Yönlendirilmesi” konusunda proje yapılmış, Valiliğimizce diğer resmi kurumlarla komite oluşturulmuş, halkımıza konuyla ilgili seminerler verilerek çalışmalara devam edilmektedir.

Dar gelirli vatandaşlarımızın okuyan öğrencilerini sevindirebilmek polise yakınlaşmalarını hızlandırmak, polis halkla ilişkilerini perçinlemek için şehrimizin hayırsever esnaflarıyla görüşülmüş, onların maddi desteği ile kıyafetler alınmış, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle görüşüldükten sonra şehrin kenar semtlerinde okuyan 15 okul ile görüşmeler yapılmış, gerçek ihtiyaç sahibi öğrenci isimleri ve yaş grupları istenerek belirlenen 70 öğrenciye, Teşkilatımızın 158.kuruluş yıl dönümü kutlamalarında  10 Nisan Polis Gününde ayakkabı, çorap, iç çamaşırı, gömlek, pantolon gibi kıyafetler dağıtılarak halkın memnuniyeti sağlanmıştır. Aynı şekilde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında da 80 öğrenciye daha kıyafet dağıtılarak toplam 150 çocuğa yardımda bulunulmuştur. Ayrıca zaman zaman tarafımızdan tespit edilen, şubemize getirilen çocuklardan da ihtiyacı olanlara giysi ve gıda yardımlarına devam edilmektedir.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında ilimiz yetiştirme yurduna ziyarette bulunularak çeşitli spor malzemeleri (futbol-voleybol,hentbol, masa tenisi topları,formalar ve diğer malzemeler) hediye edilerek günün önemine binaen çocuklarımız sevindirilmiş, mini turnuvalar düzenlenerek sevinçlerine ortak olunmuştur. Bu tür aktivitelerimizle halkımızın ve kurumların memnuniyeti sağlanmış bu memnuniyet yerel ve bazı ulusal gazetelerde manşet olmuş, yapılan bu yardımlar sonucu çocuklarımızın sevinci gözlerindeki ışıltı biz çalışanlar için bir armağan olmuştur.

Şehrimizde bulunan ilk öğretim ve orta dereceli okullarda şubemiz faaliyetleri hakkında; dershanelerde, salonlarda, konularla ilgili eğitim almış erkek ve bayan personelimiz ile öğrencilere ihtiyaç duymaları halinde önceden bilgilendirilerek aktif çözümlerin önerildiği, sorularına anında cevap vererek yakınlaşmayı sağlayıp bilgiler sunulmuş, slayt gösterisi yapılmış ve ihtiyaç hissettiklerinde hiç çekinmeden polis imdat 155 veya şubemizin telefonları verilerek aramaları istenmiş, destek aktivitelerimizin gece gündüz hizmette olduğu vurgulanmıştır.

Geleceğimiz olan çocuklarımızı kötü oluşumlardan uzak tutmak ve halkımızı bilinçlendirmek için broşür hazırlanarak okullar, alışveriş merkezlerine ve halkın yoğun olduğu yerlere dağıtılmıştır.

İnternet kafeler sık sık kontrol altında tutulmuş, ders saatlerinde okula gitmeyip, derslere katılmayan öğrenciler tespit edildiğinde okula ve ailelerine bilgi verilmiş ve eğitimlerinin ön planda tutulmaları sağlanmış, okul müdürleri ve ailelerin bu çalışmalardan memnuniyetlerini dile getirmeleri çalışma şevkimizi artırmıştır. 2003 yılı yarıyıl tatili öncesinde 15 öğrencinin, sonraki dönemde ise 20 öğrencinin okula devamlılıkları sağlanmıştır. Ayrıca akşam saatlerinden sonraki kontrollerimizde internet kafelerde ailelerinin refakati olmayan çocuklar tespit edilerek ailelerine götürülüp teslim edilmiş, geç saatlere kadar çocuklarını refakatsiz bırakmamaları konusunda aileler uyarılmıştır. 2003 yılı içerisinde bu konu ile ilgili 60 aile ile ilişki kurulmuş, sıkıntıya düşmeleri durumunda şubemiz ile irtibata geçmeleri istenerek kontrollerimize devam edilmektedir.

Evlerinden kaçan toplam 11 kız çocuğundan dokuzu temin edilerek ailelerine teslim edilmiş olup, iki çocuğun ise mahkeme kararıyla evlilik yaptığı anlaşıldığından şu an için kaybımız bulunmamaktadır.

Yaz tatili olması münasebetiyle sokakta çalışan çocuk sayısında artış olduğu görüldüğünden; Sosyal Hizmetler Gençlik Merkezi ile ortak bir projeye başlanarak; sokakta çalışan çocukların tespiti yapılarak, denetim altına alınması, tehlikelerden korunması, mümkün olduğu kadar çalıştırılmaması için çözümler geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu çalışmalara  01.07.2003 tarihinde başlanılmış olup 22.07.2003 günü bitirilerek çıkan sonuçlar ışığında çalışmalara hız kazandırılacaktır.

İlimizde sokakta kalan çocuk olmaması, madde bağımlısı çocuk olmaması, suç şebekeleri tarafından teşvik edilen-istismar edilen çocuk olmaması çok sevindirici olduğundan bunun devamı için gayretlerimiz aralıksız devam edecektir. Çocukların gereksiz ve uzun süre sokaklarda kontrolsüz zaman geçirmesi yerine; sosyal, kültürel, sportif aktivitelerle, uzmanlar gözetiminde zaman geçirmelerini sağlamak çok daha faydalı olacağına inandığımızdan çalışmalarımıza bu yönlere de ağırlık vererek devam edeceğiz.